Hlavní obsah

Tvůrce Telegramu čelí stíhání i ve Švýcarsku. Kvůli násilí na malém synovi

Ženeva

V Paříži zatčený ruský multimiliardář Pavel Durov, který je francouzskou justicí vyšetřován kvůli nespolupráci jeho globální chatovací platformy Telegram s policejními orgány při potírání kriminality včetně dětské pornografie, čelí již od března 2023 trestnímu stíhání také v Ženevě, napsal ve středu na svém webu časopis Forbes. Žalobu na něj podala Irina Bolgarová, matka jeho tří dětí, kvůli údajnému opakovanému fyzickému násilí na jejich nejmladším synovi.

Foto: Tatan Syuflana, ČTK/AP

Pavel Durov

Článek

Právní zástupce Bolgarové potvrdil existenci žaloby, podrobnosti ke kauze odmítl sdělit. V souladu se švýcarskou legislativou ve spisu chybí jména matky i dětí, z uvedených detailů lze ale odvodit, že se jedná o Pavla Durova, napsal Forbes.

Ženevské státní zastupitelství původně odmítlo zahájit trestní vyšetřování, protože od posledního případu údajného násilí v té době uplynuly více než tři měsíce. V květnu se ale Bolgarová odvolala a v říjnu se případ pohnul.

Podle představitele švýcarské justice měl Durov fyzicky napadat chlapce narozeného v roce 2017. Žaloba zmiňuje pět incidentů z let 2021 až 2022, které podle Forbesu vedly ke zraněním nezletilého, včetně otřesu mozku, a poruše spánku. Zástupce Durova to odmítl komentovat.

Tvůrce Telegramu ve Francii obvinili z 12 trestných činů

Software

Důkazním materiálem jsou přepisy zpráv Bolgarové a Durova a lékařská zpráva z dubna 2023, která uvádí, že chlapec dál trpí úzkostí a má problémy se spánkem v důsledku násilí. V dubnu 2023 Bolgarová rovněž zažádala o svěření dětí do své výhradní péče. V květnu soud pozastavil Durovovi rodičovská práva. Ten podle Forbesu rozhodnutí právně nenapadl.

Neplatí prý alimenty

V červnu 2024 navíc Bolgarová zažalovala Durova kvůli neplacení alimentů ve výši 150 tisíc eur měsíčně (3,76 milionu korun), v případu zatím nebylo rozhodnuto. Multimiliardář údajně přestal děti vídat v září 2022 a pak už neposílal ani peníze.

Podle instagramu Bolgarové se pár poznal v roce 2012 v Rusku. Jejich tři děti – dva chlapci a dcera – se tamtéž narodily mezi lety 2013 a 2017. Oficiálně ale Bolgarová s Durovem manželství nikdy neuzavřeli.

Durov také děti nikdy oficiálně neuznal za vlastní. Forbes nahlédl do rodných listů dětí, které Bolgarová použila po přestěhování do Švýcarska, je na nich uvedeno úplné Durovovo jméno včetně jména po otci a místa jeho narození.

Durov založil Telegram v roce 2013. Následně tvrdil, že opustil Rusko o rok později – poté, co odmítl poskytnout údaje o uživatelích své sociální sítě VKontaktě ruským úřadům. Podle ruského investigativního webu iStories ale mezi lety 2015 a 2021 navštívil Rusko více než 50krát.

V mezičase získal francouzské občanství, je také občanem Spojených arabských emirátů a karibského státu Svatý Kryštof a Nevis. Do Dubaje se přestěhoval v roce 2017.

Podle dřívějších zpráv ruských médií má ještě dceru (2009) a syna (2010). Sám o sobě rozšířil zprávu, že je dárcem spermatu a stal se biologickým otcem už více než stovky dětí.

Vymažte své konverzace z Telegramu, nařídili ruským činitelům

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám