Hlavní obsah

Tužka a papír. Itálie od září zatrhla ve třídách chytré telefony

Itálie od nového školního roku zcela zakázala používání mobilů ve třídách. Příslušné nařízení vydal ministr školství Giuseppe Valditara s tím, že zákaz se vztahuje i na případné využití chytrých telefonů v souvislosti s vyučováním.

Foto: Profimedia.cz

Italský ministr školství Giuseppe Valditara

Článek

„Nevěřím tomu, že je možné dobře vyučovat s mobilními telefony,“ prohlásil podle televizní stanice RAI ministr. Opatření se podle něj nebude vztahovat na notebooky a tablety, ty ale bude možné používat výhradně pod dohledem učitele.

Italští školáci si také od září budou muset znovu vést v papírové podobě tzv. žákovský kalendář, do nějž si děti zaznamenávají úkoly. „Musíme naše děti opět navyknout na tužku a papír,“ vysvětlil ministr.

Je to důležitý krok směrem k pravidlům, která v našich školách obnoví autoritu učitelů a posílí výchovu k individuální odpovědnosti
Giuseppe Valditara

Dosavadní elektronická verze sešitu podle něj v sobě také skrývala nebezpečí, že dítě rodičům ukáže ke kontrole falešné stránky. Valditara nová opatření ohlásil tento týden na konferenci v Římě věnované školství s tím, že dekret už podepsal.

Anglická základní škola chce zakázat sukně

Koktejl

„Je to důležitý krok směrem k pravidlům, která v našich školách obnoví autoritu učitelů a posílí výchovu k individuální odpovědnosti,“ zdůraznil Valditara. Zralý občan má podle něj nejen práva, ale i povinnosti, včetně prosazování „kultury respektu, která je nezbytná pro boj proti různým formám šikany a násilí“.

Nejnovější rozhodnutí Valditary uvítalo Italské rodičovské sdružení. „Je to krok vpřed v řízení digitalizace ve školách. Jsme s touto iniciativou spokojeni, protože vnáší řád do používání technologií,“ uvedl šéf sdružení Antonio Affinita.

Školy dnes podle něj disponují širokou škálou technologií, ty je prý ale nutné využívat „zodpovědně a za účasti rodičů“. „V digitalizaci je vždy potřeba jednat vyváženě a vyhodnocovat jak příležitosti, tak rizika. Věříme proto, že zákaz mobilních telefonů je pozitivní a žádoucí,“ dodal Affinita.

Italská média připomněla, že od října 2022, kdy k moci nastoupila pravicová vláda premiérky Giorgie Meloniové, se italské ministerstvo školství oficiálně jmenuje „Ministerstvo školství a zásluh“. Má to signalizovat, že italský vzdělávací systém by měl do budoucna klást větší důraz na výkonnost a zásluhovost.

Mobilní telefony ve školách ve větší či menší míře zapověděly v minulosti i některé jiné evropské země. Zákaz platí například ve Francii, Švédsku, Finsku a Nizozemsku.

Francouzská obec zakázala lidem používání mobilů na veřejnosti

Koktejl

Související články

Výběr článků

Načítám