Hlavní obsah

Turistům v Itálii znepříjemňuje koupání mořský sliz

Turistům, kteří jsou v Itálii u Jaderského moře, kazí dovolenou řasy, které se šíří na plážích v Terstu, Rimini a Anconě, upozorňuje německý automotoklub ADAC. Sliz z řas není nebezpečný, ale je nepříjemný. Horší je to ovšem u Severního a Baltského moře, kde se objevila bakterie Vibria. Kvůli ní švédský zdravotní úřad varuje lidi před koupáním, píše deník Bild.

Foto: Profimedia.cz

Sliz z řas postihl mnohé italské pláže.

Článek

Rozšíření mořských řas v Itálii v Jaderském moři mají na svědomí velmi vysoké teploty, které na Apeninském poloostrově panují. Před pár týdny se řasy objevily v severní Itálii, v Terstském zálivu. „Mořským slizem“ jsou ale postižena další města, například Ravenna, prázdninová bašta Rimini nebo Ancona, upozorňuje německý automotoklub ADAC.

Řasy tvoří na hladině vody slizkou pěnu, která je někdy více, někdy méně proložena malými bublinkami. Někdy jsou to jen menší skvrny s velkým prostorem mezi nimi, ale někdy je to hustý koberec. Barva se mění z bílé přes žlutou až po nahnědlou. Lidé řasy popisují jako lepkavé, citliví si stěžují, že je z nich brní kůže. Odborníci ale tvrdí, že mořské řasy nejsou jedovaté a zdraví neohrožují, jsou jen extrémně nepříjemné.

Odborníci se domnívají, že za vznikem a šířením řas stojí extrémně horká léta s vysokou teplotou vody v relativně malém moři. Před několika dny bylo v Jaderském moři naměřeno 30 stupňů. Ani tento jev však není nový, řasový mor se vyskytl také v 80. a 90. letech a naposledy v létě 2006.

Položení vlastního ručníku na pláž? V chorvatských Vodicích za stovku

Evropa

Turisté nemusejí zoufat. Vědci zjistili, že sliz z řas se postupně na mnoha místech rozpouští do bílých vloček, což je známka toho, že bakterie v moři jsou v procesu rozkladu.

Situace v Baltském a Severním moři tak příznivá není. Objevila se tam bakterie rodu Vibrio, která způsobuje průjmy, často doprovázené břišními křečemi, nevolnost, zvracení, horečku a zimnici. Nemoc trvá přibližně tři dny a obvykle spontánně vymizí. Nebezpečná je bakterie pro ty, kteří mají otevřené rány, v nichž způsobí zánětlivé procesy, píše deník Bild.

„Nechoďte do vody, pokud máte otevřené rány,“ radí v současné době švédský zdravotní ústav. Vlády německých spolkových zemí Šlesvicko-Holštýnsko a Meklenbursko-Přední Pomořansko situaci monitorují a Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) vytvořilo interaktivní mapu s podmínkami pro šíření bakterie.

Mallorca začne pokutovat ručníkové dostihy. Rezervace lehátek bude možná jen on-line

Evropa

Z ní vyplývá, že na celém pobřeží Baltského moře ve Šlesvicku-Holštýnsku od Lübecku po Flensburg jsou středně dobré podmínky pro vznik a šíření bakterií Vibria. Více jsou postiženy zálivy, ústí řek a fjord Schlei v Baltském moři.

Na pobřeží Baltského moře v Meklenbursku s přístavem Rostock zatím nehrozí žádné riziko, naopak v okolí Rujany a Usedomu se mohou obzvláště dobře množit.

Baltské moře u pobřeží Švédska a Finska a kolem pobaltských států je postiženo bakterií mnohem zásadněji. Odborníci doporučují, aby se nekoupali lidé, kteří mají na těle nějakou ranku, a když se koupou, měli by se snažit nespolknout žádnou vodu.

Tenerife ohrožují fekálie, přišel i první zákaz koupání

Zahraniční

Výběr článků

Načítám