Hlavní obsah

Turistický ráj Mallorca se potýká s invazí zmutovaných švábů

Španělsko se potýká se zamořením zmutovanými švábi, kteří jsou odolní vůči insekticidům. Nejhorší situace panuje v turistických rájích, jakými jsou Mallorca a další Baleárské ostrovy. Letos je zamoření tímto hmyzem o 33 procent rozsáhlejší ve srovnání s loňským rokem, píše web euronews.com

Foto: Profimedia.cz

Šváb německý. Ilustrační foto

Článek

Odborníci tvrdí, že extrémní rozšíření švábů, stejně jako změny v jejich genetické výbavě mají na svědomí klimatické změny.

Vyšší teploty zrychlily jejich metabolické cykly, prodloužily období jejich rozmnožování a zvýšila se jejich genetická odolnost vůči insekticidům, což je patrné zejména u švába německého, uvedl Jorge Galván, ředitel Národní asociace společností zabývajících se životním prostředím a zdravím (ANECPLA).

Často používané insekticidy jsou podle jeho slov neúčinné. Strašidelný hmyz se stal imunním a přizpůsobuje se prostředí rekordní rychlostí. Deratizátoři proto stále častěji využívají například mechanické pasti, píše web euronews.com.

U břehů Chorvatska vylovili nejnebezpečnější rybu světa, množí se stále víc

Zahraniční

Pro šváby je typické snadné zavlékání druhů do oblastí, kde se přímo nevyskytují, k čemuž dochází především při lodní přepravě potravin. Počet známých druhů švábů je asi 3 500. V Česku se vyskytuje pět druhů původních a šest druhů zavlečených.

Švábi patří mezi nejodolnější a nejpřizpůsobivější hmyz. Jedinci vydrží až měsíc bez vody a tři měsíce bez potravy. Přežijí také asi desetkrát vyšší dávku radioaktivního záření než člověk.

Nejsou přímo nebezpeční, jako je například jedovatý hmyz, ale mohou být zdrojem různých zdravotních problémů. Mohou přenášet bakterie a patogeny a způsobovat alergické reakce a astma, zvláště u dětí.

Agresivní vrány jsou postrachem chorvatského Splitu

Evropa

Výběr článků

Načítám