Hlavní obsah

Turisté z výletních lodí zaplatí na Santorini a Mykonosu pětistovku za vstup

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis oznámil, že má v pláni uvalit poplatek 20 eur (500 korun) na turisty z výletních lodí, kteří budou chtít vstoupit na ostrovy Santorini a Mykonos. Cílem je ochránit oblíbené ostrovy před nadměrnou turistikou. Část vybraných prostředků mají dostat místní samosprávy na rozvoj infrastruktury, uvedl portál eKathimerini.

Foto: Reuters

Na nejlepší výhledy na ikonický západ slunce na Santorini se stojí fronty.

Článek

Cestovní ruch je hlavní hnací silou řecké ekonomiky. Loni do Řecka přijelo 33 milionů turistů, kteří přinesli příjmy 20 miliard eur (501 miliard korun), připomněl portál eKathimerini.

Podle premiéra Mitsotakise Řecko celkově zatím nemá problém s nadměrnou turistikou. „Potýkají se s ním pouze určité destinace v určitém období roku,“ poznamenal.

Jednou z těchto destinací je ostrov Santorini, kde žije asi 20 000 stálých obyvatel, kteří si podobně jako 10 000 obyvatel ostrova Mykonos stále častěji stěžují na nadměrný počet turistů, jenž snižuje kvalitu života místních. Vytváří totiž tlak na zastaralou infrastrukturu a vytlačuje místní Řeky z realitního trhu.

Foto: Envato Elements

Město Mykonos na stejnojmenném ostrově

Santorini podle starosty Nikose Zorzose navštívilo loni asi 3,4 milionu turistů. Zorzos navrhuje omezit pro začátek počet návštěvníků z výletních lodí na 8000 denně z dosavadních zhruba 17 000.

Podle premiéra by tomu měl napomoci vstupní poplatek pro „nepřespávající“ turisty 20 eur (500 korun) na osobu, přičemž část vybraných peněz by místní samosprávy dostaly na modernizaci infrastruktury, která náporu návštěvníků už delší dobu nestačí.

V Benátkách se radují. Na vstupném do města se vybraly miliony eur

Cestování

Portál v této souvislosti připomíná italské Benátky, které regulují během hlavní sezony počet „nepřespávajících“ turistů omezeným počtem vstupů do města za pět eur. Město tak letos vybralo 2,2 milionu eur (zhruba 55 milionů korun).

Mitsotakisova vláda chce také ulevit stálým obyvatelům svého hlavního města Athén. Chystá se proto zvýšit daň z krátkodobých pronájmů a zakázat vydávání nových licencí pro takové pronájmy v centru metropole. Chce tak zvýšil bytový fond pro trvalé obyvatele, kteří nemohou platit stejné ceny jako turisté v krátkodobém pronájmu. Majitelé bytů by také za dlouhodobý pronájem získali daňové zvýhodnění.

Už žádné další hotely ani bazény s úžasnými výhledy. Santorini řeší masový turismus

Cestování

Výběr článků

Načítám