Hlavní obsah

Turisté v Řecku vstupují z trajektu po krk do vody, aby se dostali na břeh

Bizarní scény se odehrávají na řeckém ostrově Kréta, kde si lidé na trajektech přijíždějí prohlédnout legendární lagunu Balos a idylické pláže kolem ní. Úřady letos nepovolily instalovat na hladině plošiny, po nichž by bylo možné dojít z plavidla na břeh a zpět. Lidé se tak musí brodit po krk ve vodě s batohy nad hlavami.

Foto: Profimedia.cz

Idylická laguna Balos

Článek

Na sociálních sítích se objevily bizarní záběry, na nichž je vidět, jak se davy turistů tlačí u výstupu z trajektu a opatrně vcházejí do oslnivě modré vody. Jedinými pomocníky jim jsou palubní personál a lano na hladině, kterého se mohou přidržovat.

Děti a starší lidé přitom měli smůlu. Museli zůstat na lodi, protože několikametrová cesta mořem na pobřeží by pro ně mohla být nebezpečná. Přírodní krásy na západním pobřeží Kréty jim tak při zaplacené plavbě zůstaly upřeny.

Na šokujících záběrech je slyšet, jak někteří pasažéři popouštějí uzdu své nervozitě a strachu. Jeden americký turista to podle serveru ZarpaNews označil za „nepřijatelnou situaci“, i proto, že trajekt má kapacitu až 900 cestujících.

„Lidé musí projít hlubokou vodou, až po krk, aby se dostali na břeh. Většina zůstala ze strachu na lodi, hlavně ti starší,“ dodal s tím, že nakonec vystoupilo asi 40 lidí a všichni se vrátili zklamaní a naštvaní.

Podobných stížností je na cestovatelských serverech více. „Na rozdíl od mé předchozí zkušenosti v roce 2021 jsem tentokrát nebyl informován, že loď zakotví deset metrů od břehu a že cestující budou muset jít přes hlubokou vodu,“ napsal v červnu jeden turista na serveru TripAdvisor.

Trajektem u Itálie zmítaly vlny vysoké osm metrů

Koktejl

„Dostat se ven bylo chaotické a frustrující. Trvalo více než hodinu a 45 minut, než všichni opustili loď,“ dodal.

Podle serveru in.gr řecké ministerstvo lodní dopravy letos zakázalo instalaci plovoucích plošin, které spojují trajekt s pobřežím a umožňují snadný výstup i nástup. Důvodem je prý snaha potlačit nadměrný turismus u vyhledávané laguny a současně chránit faunu, především želvy.

Poté, co se na sociálních sítích objevily šokující záběry z Kréty, byli úředníci nuceni své rozhodnutí změnit. Plovoucí plošiny u kotvišť by se měly znova objevit už příští týden.

Byly to chvíle absolutní paniky, popisuje cestující požár trajektu na Mallorku

Evropa

Výběr článků

Načítám