Hlavní obsah

Turista v Rakousku skočil salto vpřed z desetimetrové věže. Po nárazu do vody už nevyplaval

Ötztal-Bahnhof

Šokující neštěstí se odehrálo v oblíbeném venkovním akvaparku poblíž tyrolské obce Ötztal-Bahnhof. Dvaadvacetiletý turista z Nizozemska tam skočil salto z výšky deseti metrů a po nárazu do vody už nevyplaval.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle listu Tiroler Tageszeitung došlo k incidentu ve čtvrtek v podvečer. Mladík vystoupal na skokanskou věž, jejíž horní platforma je ve výšce 27 metrů. Ta je určena pouze profesionálním sportovcům, zatímco veřejnosti je přístupný jen můstek ve výšce deseti metrů.

Nizozemec se po něm rozběhl a skočil salto vpřed. Během pádu se ale vychýlil z osy a na hladinu dopadl stranou hlavy.

Pozorní návštěvníci areálu zaregistrovali, že tělo muže zůstalo pod vodou v místě, kde je hloubka sedm metrů. Okamžitě zalarmovali plavčíky, kteří skokana vytáhli z bazénu a oživovali jej.

Vrtulník záchranné služby přepravil bezvládného pacienta do nemocnice v Innsbrucku, kde muž v kritickém stavu stále bojuje o život.

Podobný případ se podle deníku Bild odehrál před třemi týdny v Brémách. Třiadvacetiletý muž tam skočil rovněž z výšky deseti metrů, přičemž na vodu narazil hrudníkem. Také on skončil v nemocnici, kde se jeho stav dramaticky zhoršil, načež zemřel na poranění vnitřních orgánů.

Odborníci podle listu upozorňují, že při skoku z jednoho metru dopadá skokan do vody rychlostí asi 16 kilometrů za hodinu, zatímco ze tří metrů je to 28 km/h, z pěti metrů 35 km/h a z deseti metrů už 50 km/h.

Sportovní lékař a úrazový chirurg Matthias Manke přirovnal dopad lidského těla do vody k situaci, kdy řidič auta není připoután bezpečnostními pásy a náraz jej vymrští na volant. „Dochází ke zraněním na hrudi a zlomeninám žeber. Tyto fraktury mohou přímo poškodit plíce i další životně důležité orgány, včetně srdce,“ varoval Manke.

Řítil se ze 40metrového útesu „na placáka“. Mohla to být poslední věc v mém životě, přiznal

Lifestyle

Související články

Výběr článků

Načítám