Hlavní obsah

Turecko podalo žádost o vstup do BRICS, píše Bloomberg

Ankara

Turecko už formálně požádalo o členství v hospodářském uskupení BRICS. V pondělí o tom informovala agentura Bloomberg. Podle jejích zdrojů chce prezident Recep Tayyip Erdogan tímto krokem posílit vazby Ankary na nezápadní země, protože má za to, že geopolitické těžiště se přesouvá směrem k rozvíjejícím se ekonomikám. Turecké ministerstvo zahraničí zatím zprávu nepotvrdilo.

Foto: Reuters

Recep Tayyip Erdogan

Článek

Ankara podle zdrojů z Erdoganovy administrativy podala přihlášku do BRICS už před několika měsíci. Seskupení je pojmenováno po zakládajících členech - Brazílii, Rusku, Indii, Číně a Jižní Africe. Začátkem letošního roku získalo čtyři nové členy, když do jeho řad vstoupil Írán, Spojené arabské emiráty, Etiopie a Egypt. Saúdská Arábie dostala pozvánku, ale zatím se ještě nepřipojila.

Jedním z důvodů přihlášky Turecka byla podle zdrojů Bloombergu i frustrace z několika desítek let marných snah Turecka o vstup do Evropské unie, svou roli prý sehrála i roztržka s několika dalšími členy Severoatlantické aliance, když Ankara udržovala relativně blízké vztahy s Ruskem i poté, co Moskva v roce 2022 zahájila nynější invazi na Ukrajinu.

Turecko ale i po případném vstupu do BRICS hodlá plnit veškeré závazky vyplývající z členství v NATO, ujišťují podle Bloombergu zdroje z Erdoganovy administrativy. Turecký ministr zahraničí Hakan Fidan v červnu na summitu BRICS uskupení ocenil s tím, že „zvyšuje diverzitu přístupů“ v globální politice, členství v EU však nadále označoval za „strategický cíl“ Turecka.

Turecko od října blokuje veškerou spolupráci NATO s Izraelem

Svět

Rozšiřování BRICS by mohlo být tématem dalšího summitu, který se koná v ruské Kazani 22. až 24. října. Zájem o připojení daly najevo také Malajsie, Thajsko či Ázerbájdžán.

Podle zdrojů Bloombergu si Turecko od členství v BRICS slibuje, že by se mohlo stát centrem pro export plynu z Ruska a Střední Asie. Ankara se také snaží přilákat investice od čínských výrobců elektromobilů, kteří by pak potenciálně mohli využít celní unii Turecka s EU, píše agentura.

„Turecko se může stát silnou, prosperující, prestižní a efektivní zemí, pokud zlepší své vztahy s Východem i Západem současně,“ prohlásil tento víkend sám Erdogan. „Žádná jiná metoda než tato Turecku neprospěje, ale poškodí ho,“ dodal během projevu v Istanbulu.

Bloomberg přitom připomíná, že počátkem července Erdogan připustil, že Turecko by se mohlo stát i členem Šanghajské organizace pro spolupráci, mezi jejíž zakládající členy patří Čína a Rusko.

Zastavte tok amerického materiálu do Ruska, jinak na to doplatíte, varovali Američané Turky

Amerika

Související články

Výběr článků

Načítám