Hlavní obsah

Trump má pro Ukrajinu podrobné plány, tvrdí Orbán. V případě zvolení prý začne hned jednat

Kandidát Republikánské strany do Bílého domu Donald Trump je připraven se okamžitě po svém případném vítězství v listopadových prezidentských volbách v USA zasadit o mír na Ukrajině, napsal v dopise lídrům Evropské unie maďarský premiér Viktor Orbán. V textu adresovaném šéfovi unijních summitů Charlesi Michelovi a poskytnutém všem zemím bloku také Orbán bez podrobností tvrdí, že rusko-ukrajinský konflikt se v blízké budoucnosti radikálně vyostří.

Foto: Viktor Orban Via X, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán a americký exprezident Donald Trump

Článek

„Mohu jednoznačně prohlásit, že (Trump) krátce po svém volebním vítězství nebude čekat na inauguraci a bude připraven okamžitě jednat jako zprostředkovatel míru. Má na to podrobné a dobře podložené plány,“ cituje z dopisu agentura Reuters, která o dokumentu v úterý informovala. Jakákoliv zmínka o bližších podrobnostech těchto plánů ale chybí.

Trump se v minulosti stavěl k další pomoci bránící se zemi skepticky a republikáni po řadu měsíců schválení nové podpory blokovali.

Tento Orbánův dopis vznikl podle Reuters až poté, co maďarský premiér navštívil Trumpa, stejně jako prezidenty Ukrajiny, Ruska a Číny. Jde tak zjevně o jiný dokument než dopis datovaný 5. července (po setkání s Putinem, ale ještě před cestou za Trumpem), který Orbán dříve psal šéfovi Evropské rady Charlesi Michelovi. V tomto předchozím dopise maďarský premiér podle webu Politico tlumočil varování šéfa Kremlu, že „čas není na straně Ukrajiny, ale na straně ruských sil“.

Orbánova cesta do Moskvy byla v rozporu se smlouvami EU

Evropa

V novém dokumentu Orbán též údajně píše, že stávající americký prezident Joe Biden není s to změnit současnou politiku Spojených států, zaměřenou prý na podporu války, a nelze od něj očekávat, že zahájí politiku novou.

Ukrajina se už třetím rokem především s americkou a evropskou finanční i zbrojní podporou brání rozsáhlé ruské vojenské agresi, Maďarsko však v EU k nelibosti zemí, jako je Polsko či státy Pobaltí, dlouhodobě hraje roli zastánce ruských zájmů. Orbán, který svou cestu označoval za „mírovou misi“, se v Moskvě setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Unijní představitelé okamžitě uvedli, že šlo o bilaterální návštěvy, pro které maďarský premiér neměl žádný mandát od EU.

Eurokomisaři na protest nepřijedou

Evropská komise nyní oznámila, že vzhledem k vývoji od začátku maďarského předsednictví v Radě EU plánuje bojkotovat neformální jednání ministrů a posílat na ně místo eurokomisařů pouze vysoké úředníky. Na sociální síti X to uvedl Eric Mamer, mluvčí šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Zrušena podle něj byla rovněž tradiční návštěva eurokomisařů v předsednické zemi. Maďarští politici krok Komise odsoudili.

S kroky maďarského premiéra jsou nespokojeni rovněž i někteří europoslanci. Skupina 63 z nich (mezi nimi není žádný zástupce Česka) v  dokumentu žádá, aby v reakci na návštěvy Orbána v Moskvě a v Pekingu odebrala Maďarsku hlasovací práva. Dopis je adresován předsedovi Evropské rady Charlesi Michelovi, šéfce Evropské komise a předsedkyni Evropského parlamentu Robertě Metsolaové.

Orbán poslal špičkám EU tajný dopis o jednání s Putinem

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám