Hlavní obsah

Tři čeští horolezci uvázli přes noc pod Gerlachovským štítem

V úterý večer se při sestupu z Tetmajerova sedla tzv. Tatarkovou próbou ve Vysokých Tatrách dostali tři čeští horolezci do situace, kdy nemohli pokračovat ani vrátit se zpět. Na místě strávili noc a ve středu ráno je z místa vyzvedl vrtulník.

Foto: HZS.sk

Záchrana českých horolezců

Článek

Jak informoval web horských záchranářů hzs.sk horolezci disponovali dostatečnou výbavou k přečkání noci v horách, ale museli zůstat na jednom místě. „Setmělo se a pohyb v tomto terénu jen s jedním světlem představoval velké riziko,“ konstatoval web.

Čeští horolezci v úterý večer kontaktovali horské záchranáře, potvrdili, že jsou bez zranění, a domluvili se, že noc přečkají na místě. Záchranná akce začala ve středu ráno. „O součinnost byla požádána posádka Vrtulníkové záchranné zdravotní služby, která hned po rozednění vzlétla z popradského letiště,“ uvedl web horských záchranářů.

Posádka vrtulníku pak na heliportu ve Starém Smokovci vyzvedla dva horské záchranáře. „Ti byli postupně vysazeni u uvázlé trojice horolezců. Poté byli všichni evakuováni z terénu a vysazeni u Slezského domu. Odtud už pokračovali samostatně,“ upřesnil web HZS.sk.

Český horolezec přežil pád ve Vysokých Tatrách

Evropa
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám