Hlavní obsah

K trestu smrti za terorismus odsoudil běloruský soud německého záchranáře

Aktualizováno

Soud v Minsku odsoudil 24. června 30letého německého občana Rica Kriegera k trestu smrti na základě obvinění z žoldnéřství, terorismu, vytvoření extremistické skupiny, úmyslného poškození vozidla a nelegálních operací se střelnými zbraněmi a výbušninami, uvedli aktivisté z organizace skupiny Vjasna. Podle DPA se případ zřejmě týká nařčení z podílu na bombovém útoku. Německá diplomacie případ sleduje. Krieger byl ve vazbě od loňského listopadu.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na hlavní náměstí v Minsku. Ilustrační foto

Článek

Podle agentury AFP odsouzení mělo nějakým způsobem souviset s takzvaným plukem Kaustuse Kalinouského, vojenskou jednotkou složenou z běloruských občanů bojujících po boku Ukrajiny proti Rusku. Dodává přitom, že celý proces se konal ve velkém utajení.

Není tak zatím jasné, čeho přesně se měl Krieger dopustit v zemi, která je nejbližším spojencem Ruska. Není také zřejmé, jestli se proti rozsudku odvolal a zda je vůbec naživu.

Podle Kriegerova profilu na síti LinkedIn pracoval od roku 2021 v německém Červeném kříži jako „Emergency Medical Technician“, tedy záchranář. Některá média zpočátku uváděla, že jde o lékaře.

V letech 2014 až 2017 pracoval také na americkém velvyslanectví v Berlíně jako ozbrojený pracovník na pozici „Special Security Officer“. V amerických federálních agenturách tento termín označuje lidi, kteří mohou nakládat s citlivými informacemi.

Před 11 měsíci se na jeho profilu objevil inzerát, v němž hledá pracovní pozici ve Spojených státech, kde práci na americké ambasádě rovněž zmiňuje. „Získal jsem cenné zkušenosti v ozbrojených bezpečnostních operacích. Po této roli jsem přešel do oblasti zdravotnictví, kde jsem pracoval jako ošetřovatel, a nakonec jsem se specializoval na urgentní medicínu,“ uvádí se v textu.

Bělorusko, bývalá sovětská republika, je poslední zemí v Evropě, která stále uplatňuje trest smrti a každý rok popraví několik lidí zastřelením.

Lukašenkova škatulata ve vládě neodvrátila pozornost od sebevraždy ambasadora

Evropa

Výběr článků

Načítám