Hlavní obsah

Tramvaj v plné rychlosti vjela v Petrohradě do chodců

V Petrohradě srazila několik osob na přechodu pro chodce tramvaj. Vjela na něj i přesto, že chodci měli zelenou a přecházeli silnici. Tři jsou zraněni.

Foto: Profimedia.cz

Tramvaj v ulicích Petrohradu

Článek

Tramvaj je podle zástupců města vybavena chytrými technologiemi a má zastavit, když se před ní objeví překážka, tedy i člověk. Proč nezastavil řidič, není jasné, uvedl portál Meduza. Podle policie mu selhaly brzdy. Podle videozáznamu, který zveřejnila ruská prokuratura tramvaj vjela do křižovatky v plné rychlosti a chvíli po střetu rychle brzdila.

Video bylo zveřejněno v pátek, agentury ale neuvedly, kdy se nehoda stala.

Podle několika médií šlo o tramvaj s retro designem, který má připomínat tramvaje z 50. a 60 let. Tyto prostředky petrohradskému dopravnímu podniku začal teprve loni dodávat ruský výrobce Uralvagonzavod.

Správa Petrohradu dříve informovala, že tyto „chytré tramvaje“ disponují moderním bezpečnostním systémem, vyvinutým na základě ruské technologie Cognitive Pilot. Ta je určena pro autonomní dopravní prostředky a založena na umělé inteligenci. Tato technologie má například sledovat stav řidiče a sama zastavit tramvaj, „pokud řidič ztratí soustředění nebo pokud se na kolejích ocitnou lidé či předměty“.

Video z Petrohradu zachytilo, jak ženy v předklonu za zády policisty manipulují volby

Volby
Související témata:

Výběr článků

Načítám