Hlavní obsah

Tragédie Čechů v Chorvatsku. Dítě zabil granát, který našlo v křoví

Obrovac

Výbuch v chorvatském městě Obrovac nedaleko Zadaru, při kterém zemřelo devítileté dítě z Česka, zřejmě způsobil nalezený granát. Ten podle zdrojů televize Nova přineslo z křoví na silničním odpočivadle právě dítě, které zemřelo.

Policie u místa činu v ChorvatskuVideo: AP

Článek

Původní zpráva o tragédii uváděla, že dítě zemřelo při výbuchu auta, další dva lidé byli zraněni a převezeni k lékařskému ošetření do zadarské nemocnice. Místní policie uvedla, že k výbuchu došlo po aktivaci nastraženého výbušného zařízení.

Foto: AP

Policie u místa činu v Chorvatsku

Úřady zatím podrobnější oficiální zprávu nevydaly, televizi Nova se ale ozvali nezávisle na sobě dva lidé, kteří jsou blízkými známými rodin, jež neštěstí zasáhlo. Podle nich vše začalo jako výlet dvou rodin po Balkánu. Cesty se podle nich zúčastnili čtyři dospělí a tři mladší děti.

„Jeli už domů, jedno auto začalo mít problémy s vodou, přehřívalo se, praskla tam nějaká hadice. Zastavili kvůli opravě na malém parkovišti, kluk odešel do křoví na záchod. Když se vracel, tak v natažené ruce držel granát,“ popsal zdroj pro TV Nova. Granát pak vybuchl a chlapce na místě zabil.

Při výbuchu auta v Chorvatsku zemřelo dítě z Česka. Policie řeší nástražné zařízení

Evropa

Podobně situaci televizi popsal i otec jedné z žen: „Zastavili, šli se podívat, co je s vodou. Praskla hadice. Chlapec vyskočil z auta na tom odpočívadle, a byl nedaleko, jen pár metrů od auta. Vrátil se s něčím, co při příchodu k autu explodovalo. Zeť si myslel, že bouchlo pérování od auta, prý to mělo podobný akustický projev, ale když viděl, že z mé dcery teče krev, a podívali se za auto, tak to dítě bylo mrtvé.“

Tragickou událost Novinkám bez bližších podrobností ve čtvrtek ráno potvrdila mluvčí ministerstva zahraničí Mariana Wernerová: „Bohužel můžeme potvrdit, že nedaleko Zadaru došlo k blíže neupřesněnému výbuchu, při kterém zemřel nezletilý český občan a další dva byli zraněni. Okolnosti se dále prošetřují. Čeští diplomaté v Chorvatsku jsou v kontaktu s tamní policií,“ sdělila.

K incidentu došlo ve středu kolem 18. hodiny. Zadarská policie uvedla, že při výbuchu zemřelo dítě ročníku 2015. Na místě byli i tři zranění, dvě ženy ve věku 49 a 34 let a jeden muž ve věku 39 let, které sanitka převezla do Všeobecné nemocnice v Zadaru. Zraněné ženy zůstaly v nemocnici, muže po ošetření propustili lékaři do domácí péče.

Podle serveru Dalmatinski Portal je jedna z žen stabilizovaná a leží na jednotce intenzivní péče, druhá zraněná utrpěla vážné poranění oka a byla ošetřena na oční klinice.

Polský školák přinesl na hodinu dárek od otce, nevybuchlý granát

Evropa

Výběr článků

Načítám