Hlavní obsah

Tornádo potopilo luxusní jachtu u Sicílie: jeden mrtvý, šest lidí se pohřešuje

Aktualizováno

Dovolená, která se změnila v horor. Luxusní jachta pojmenovaná Bayesian, která plula pod vlajkou Velké Británie, se v pondělí za úsvitu potopila u pobřeží italského Palerma, nedaleko ikonického výběžku Capo Zafferano. Na palubě bylo 22 lidí, z nichž se 15 včetně ročního dítěte podařilo zachránit. Jeden člověk podle posledních informací zemřel a šest dalších se pohřešuje.

U Sicílie pátrají po pohřešovaných z převrácené britské jachty, jedno tělo už bylo nalezenoVideo: Reuters

Článek

Luxusní plavidlo dlouhé 56 metrů, které mělo druhý nejvyšší stěžeň na světě, vyplulo v neděli večer z přístavu Porticello. Loď měla ztroskotat za úsvitu mezi čtvrtou a pátou hodinou ráno, když oblast zasáhlo tornádo, píše italský web Today.

Ničivou bouři zaznamenala bezpečnostní kamera v PalermuVideo: Reuters

Místní nechápou, proč nevplula do přístavu, kde by mohla nepříznivé počasí přečkat. Plavidlo nebylo daleko od přístavu a trvalo by to jen krátkou chvíli. „Zřejmě je překvapila bouře, která se náhle přihnala, a nemohli se vyhnout potopení,“ domnívají se někteří.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

U Sicílie pátrají po pohřešovaných z převrácené britské jachty, jedno tělo už bylo nalezeno.

„Stále pátráme po živých,“ uvedla přístavní správa v Palermu, která koordinuje pátrací operace. „Neztrácíme naději na záchranu cestujících, kteří se pohřešují, i když s přibývajícími hodinami se situace komplikuje,“ dodala přístavní správa. Kromě pobřežní stráže, hasičů a karabiniérů byl do pátrání nasazen také vrtulník.

Ráno bylo pohřešovaných sedm lidí - jeden člen posádky a šest cestujících. Šlo o čtyři Brity, dva občany USA a jednoho Kanaďana. Později italská média informovala o jedné potvrzené oběti, po dalších lidech se pátrá.

Turisté z jachty zapálili řecký ostrov

Evropa

Lidé na jachtě byli turisté, kteří trávili na Sicílii dovolenou. Panují obavy, že pohřešovaní mohli být uvězněni ve svých kajutách. Kapitán plavidla se zachránil, pohřešuje se kuchař.

Potápěči se už podle některých zdrojů dostali k vraku, který je v hloubce 49 metrů asi 800 metrů od pobřeží.

Jachta o délce 56 metrů byla postavena loděnicí Perini Navi Viareggio v únoru 2008 a v roce 2020 byla přestavěna. Palubní plocha je 436 metrů čtverečních a šest kabin zaujímá plochu 143 metrů čtverečních. Loď měla druhý nejvyšší stěžeň na světě o výšce 75 metrů.

Mosambická loď prchala před cholerou. Při jejím ztroskotání zemřelo přes 90 lidí

Svět

Výběr článků

Načítám