Hlavní obsah

Tohle už je moc. CDU v Heilbronnu chce zarazit bujení stánků s kebabem

I kebab může být tématem komunálních voleb. Politici německé křesťanské demokracie (CDU) v Heilbronnu v Bádensku-Württembersku si stěžují na přetlak těchto provozoven v centru města a voličům slibují, že to tak nenechají.

Foto: Envato elements

Kebab (ilustrační foto)

Článek

Ve svém volebním manifestu pro komunální volby, které se uskuteční 9. června, strana vyzývá k zavedení „horní hranice pro prodejny kebabu“. Lídr frakce Thomas Randecker (52) už má plán, jak kebabovou vlnu přinejmenším zbrzdit, pokud ne zastavit.

„Chceme atraktivní centrum města se zdravým mixem podniků. To se nepodaří, pokud stánky s kebabem, nehtová studia, holičství a další budou vytlačovat maloobchodní prodejny,“ řekl Randecker listu Bild.

Tucet stánků na 800 metrech

V Heilbronnu funguje na délce 800 metrů přibližně tucet tureckých stánků s občerstvením nabízejících lahodné grilované maso se salátem a omáčkou v pita chlebu.

Neuvěřitelný příběh ze záplav v Německu: Žena strávila 60 hodin v koruně stromu

Evropa

I majitelka jednoho z podniků Zeynep Acarová si myslí, že je to příliš mnoho: „Už jsem si stěžovala na úřadě pro veřejný pořádek, proč se neustále povolují nové kebabárny. Dostalo se mi odpovědi, že takové provozovny povolí i vedle a nade mnou. Zdůvodnili to svobodou podnikání.“

Thomas Randecker má kebabové vlny plné zuby: „Město může pomocí stavebních předpisů určit, kde budou kebabové grily a barbershopy tolerovány – nebo ne. Právníci už vše ošetřili a připravili znalecké posudky.“

„Odmítáme myšlenku, aby takové prodejny stále výrazněji dominovaly celým čtvrtím. Koncentrace je žádoucí u prodejen aut a nábytku, ale rozhodně ne u prodejen kebabu,“ dodal Randecker.

Příliš mnoho kebabáren a holičství podle něj působí negativně a ztěžuje lákání kvalitních nákupních zařízení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Heilbronnská sociální demokracie (SPD) se diví, proč chce CDU jako konzervativní strana zasahovat do fungování trhu. „Obyvatelé Heilbronnu samozřejmě chtějí smíšenou nabídku. Ale alternativou ke kebabárnám, holičstvím a podobně jsou často volná místa. To nemůže být cílem,“ poznamenal šéf frakce SPD Rainer Hinderer.

Když se kebab potká s politikou, obvykle se dějí podivné věci. List Stuttgarter Zeitung připomíná třeba cenovou brzdu u kebabu požadovanou stranou Levice výkřikem adresovaným německému kancléři Scholzovi: Olafe, udělej kebab zase za tři eura!

„Nebo dárek od německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera na jeho cestě do Turecka: 60kilový mražený špíz na kebab. A teď tohle: do hry o kebabovou politiku se zapojila i CDU,“ podotýká deník.

Islamisté v Berlíně žádali vznik chalífátu. Demonstraci pořádali uprostřed noci

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám