Hlavní obsah

Tofu už nebude „řízek“. EU hodlá zakázat masové názvy pro rostlinné produkty

Evropský parlament ve středu podpořil návrh, který by zakázal používat názvy jako „burger“, „steak“ nebo „klobása“ pro produkty, které neobsahují maso. Podle zastánců zákazu mají takové názvy potenciál mást spotřebitele. Podle kritiků je to ústupek masnému průmyslu, kterému vadí rostoucí konkurence rostlinných alternativ.

Foto: Labeta

Ilustrační foto

Článek

Pro návrh hlasovalo 355 europoslanců, proti bylo 247 a 30 se zdrželo hlasování. Zákon nyní musí projít vyjednáváním s členskými státy EU. Německo, které je největším trhem s rostlinnými alternativami masa v Evropě, zatím oficiální stanovisko nezaujalo.

Návrh prosadila francouzská poslankyně Céline Imart z pravicové frakce EPP. Tvrdí, že je v pořádku, když si lidé vyberou rostlinné alternativy, ale jejich názvy by neměly vyvolávat dojem, že jde o maso. „Říkejme věcem pravým jménem,“ uvedla a dodala, že označení jako „maso“ by mělo zůstat vyhrazeno pouze živočišným výrobkům.

„Steak, řízek nebo klobása jsou produkty z našich chovů hospodářských zvířat, tečka. Žádné laboratorní náhražky, žádné rostlinné produkty,“ uvedla v úterý na plenárním zasedání ve Štrasburku. Návrh konkrétně zmiňuje sedm výrazů, které mají napříště souviset pouze s masem či jinými živočišnými produkty. Jde o steak, řízek, klobása, burger, hamburger, žloutek a bílek.

Proti návrhu se postavily ekologicky orientované frakce v Evropském parlamentu, ale také potravinářské firmy a organizace na ochranu spotřebitelů. Například řetězce jako Lidl, Aldi nebo Burger King podepsaly společný dopis, v němž návrh odmítají jako neodůvodněný.

Gregorová hlasovala proti

„Nepodpořila jsem pozměňovací návrh EPP, který chce zakázat používání názvů jako veggie burger nebo vegan schnitzel pro rostlinné, bezmasé produkty. Tento návrh pouze odvádí pozornost od skutečných problémů evropského zemědělství a oslabuje původní cíl legislativy – tedy zajistit férovější podmínky pro farmáře,“ okomentovala hlasování pirátská europoslankyně Markéta Gregorová z frakce Zelených. Žádné důkazy podle ní nenaznačují, že by spotřebitelé byli z takto používaných názvů zmatení.

„Zákaz by navíc přinesl zbytečné byrokratické překážky a vysoké náklady pro výrobce,“ dodala Gregorová s tím, že evropská politika by se měla soustředit na to, jak zvýšit příjmy zemědělců a ne na kulturní války ohledně názvů potravin.

České ministerstvo zemědělství v čele s Markem Výborným (KDU-ČSL) dříve návrh na zrušení těchto názvů podpořilo v rámci Rady. Kvůli kritice od něj ale loni dočasně ustoupilo.

Výběr článků

Načítám