Hlavní obsah

To nejhorší teprve přijde. V Německu zuří extrémní bouře, dorazí i do Česka

Aktualizováno

Silné bouřky sužují od úterních odpoledních hodin západ a severozápad Německa. Provází je intenzivní lijáky a krupobití. Meteorologové varují, že to nejhorší teprve přijde. Na masy vody a spad krup se mají podle předpovědi připravit také v Hesensku, Bádensku-Württembersku a Bavorsku, píše web týdeníku Focus.

Foto: DWD

Výstraha německých meteorologů DWD

Článek

První bouřky se objevily v brzkých odpoledních hodinách. Kolín nad Rýnem, Düsseldorf a Porúří postihly kolem 14:00. Varování meteorologů před extrémními srážkami se naplnilo, spadlo až 50 litrů na metr čtvereční.

Na dálnicích A59 a A42 u Duisburgu bylo několik zaplavených úseků, oznámila tamější policie.

Foto: Profimedia.cz

Bouřky provázely intenzivní lijáky.

Postupně se bouřky dávají do pohybu. Na severu a západě bouřky kolem 21. hodiny ustanou a mělo by už jen pršet. Na jihu udeřily kolem 18:00. 

Jedním z nejpostiženějších oblastí je město Karlsruhe a jeho okolí. Postižena je zejména oblast kolem Brettenu a Bruchsalu. V Gondelsheimu, asi 15 kilometrů západně od Karlsruhe, masa vody automobily doslova spláchla, řekl mluvčí hasičů. Podle jeho slov zavládl „absolutní chaos“. Tamější hasiči evidují kolem tisícovky výjezdů.

Foto: Profimedia.cz

Německem se prohnala v úterý v podvečer bouře.

Jak bouře postupuje zemí, vyvrací stromy a zaplavuje sklepy. Ve Východním Frísku na severu země kvůli záplavám evakuovali domov důchodců.

Německá meteorologická služba už vydala nejvyšších varování pro 24 oblastí a seznam se stále rozšiřuje, píše web týdeníku Focus.

Foto: Profimedia.cz

Bouřka v Oldenburgu

V Česku budou v sobotu

Bouřková aktivita by měla dosáhnout svého vrcholu ve středu. Stále by měly řádit na jihu a přesunou se na východ Německa. Bouřky by měly utnout vlnu nesnesitelných veder, slibují němečtí meteorologové.

Na Moravě bude až 37 stupňů. Hrozí požáry, varují meteorologové

Počasí

Navzdory ochlazení léto ale neskončilo. Od poloviny následujícího týdne by měly teploty opět stoupat.

Do Česka dorazí bouřky později. „V úterý se sice objevily nějaké na Šumavě a v Krušných horách, kde mělo napršet do 40 mm. Více se jich objeví až ve čtvrtek a nejsilnějším bouřkovým dnem bude sobota. Provázet je bude nejen silný vítr, ale také přívalový déšť. Srážkově bohatá bude i neděle, to už by mělo jen plošně po celém Česku pršet,“ řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Po lehkém ochlazení se bude opět oteplovat, takže ani v Česku léto ještě nekončí.

Stav katastrofy. Sicílie se mění v poušť

Evropa

Výběr článků

Načítám