Hlavní obsah

To asi není pro dětské oko. Slovenskou ministryni pobouřily ilustrace těla v oceněné knížce

Knihy, které získaly ocenění Nejhezčí kniha Slovenska a obsahují ilustrace lidského těla a různé druhy duhových vlajek, pobouřily ministryni kultury Martinu Šimkovičovou (nominant Slovenské národní strany SNS). Srovnávala je například s knížkou Gulliverovy cesty, která se mezi oceněné knihy nedostala.

Ministryně kultury Martina Šimkovičová listuje knížkami oceněnými jako Nejhezčí kniha Slovenska.Video: ministryně kultury Šimkovičová

Článek

Šimkovičová ve zveřejněném videu říká, že šla na návštěvu do mezinárodního domu umění pro děti Bibiana v Bratislavě. Na kameru ukazuje knížku o respektující komunikaci s LGBTI+ lidmi Mluvme o sobě s respektem a edukativní publikaci pro rodiče a mladé lidi o intimitě Já ve tvém věku.

„Svým designem absolutně nesplňují kritéria, která by asi měly splňovat pro dětské oko, pro tu dětskou vnímavost,“ říká Šimkovičová ve videu, přičemž listuje v knížkách, kde je mimo jiné prostá ilustrace lidského těla s pohlavními orgány či vysvětlení významů různých typů duhových vlajek.

Ministryně pak navštívila další místnost, kde listuje v jiných dětských knížkách, které v soutěži nebyly vyhodnoceny. Šimkovičová se pozastavuje nad tím, že tyto knihy vyhodnoceny nebyly, a zároveň vychvaluje ilustraci u těchto knih. „Tito odborníci zhodnotili, že tyto knihy do této kategorie nepatří, respektive nesplňují nějaké novodobé požadavky,“ říká ve videu ministryně.

Denník N v této souvislosti konstatoval, že vyhodnocení soutěže Nejhezčí kniha Slovenska proběhlo ještě koncem dubna. O cenách rozhodovala pětičlenná mezinárodní porota, která z 200 přihlášených titulů vybrala desítku Nejhezčích knih Slovenska. Soutěž není zaměřena pouze na dětské knihy, ale na všechny typy publikací.

Slovenská ministryně kultury si chce předvolat herce Kostelného

Evropa

Výběr článků

Načítám