Hlavní obsah

Téměř každý čtvrtý Slovák věří, že mRNA vakcíny mění lidskou DNA

Tvrzením vládního zmocněnce Petra Kotlára, že koronavirus byl uměle vytvořen a úmyslně rozšířen, a že používání mRNA vakcín mění lidskou DNA, věří téměř každý čtvrtý Slovák. Vyplývá to z říjnového průzkumu agentury SCIO.

Foto: Profimedia.cz

Peter Kotlár

Článek

Průzkum agentury SCIO proběhl od 7. do 11. října 2024 na reprezentativní vzorce tisíc respondentů. Na otázku „Jaký je váš názor na tvrzení vládního zmocněnce na prověření řízení pandemie covid-19 Petra Kotlára, v nichž kromě jiného konstatuje, že koronavirus byl uměle vytvořený a úmyslně rozšířený, resp. že vakcinace může změnit lidskou DNA?“ odpovědělo 39% respondentů, že tato tvrzení nemají oporu v žádných vědeckých faktech a poznatcích, proto jsou mimořádně nebezpečná a odsouzeníhodná.

Podle 23,3 procenta respondentů však Kotlár odhalil a dokázal pravdu, která konečně poopraví pokřivené vnímání světa, čím vlastně podle nich byla tzv. pandemie. Téměř 24 procent dotázaných uvedlo, že v této věci nemá dostatek poznatků, ale věří, že pravda by mohla být někde uprostřed. Téměř 14% respondentů uvedlo, že nemá na toto téma názor.

Atentát na Fica

Druhá část průzkumu se týkala květnového atentátu na premiéra Roberta Fica (Směr). Na otázku, kdo je za atentát zodpovědný uvedlo 32,8% dotázaných, že za atentát si premiér do značné míry může sám, kvůli své nenávistní rétorice a politice. Naopak, 32% respondentů se domnívá, že zodpovědnými jsou média, opozice a nevládní organizace, které štvou proti současné slovenské vládě.

Jen 22,1% lidí označilo za zodpovědného výhradně atentátníka a 13,1% dotázaných je přesvědčeno, že atentát byl zinscenovaný a nevěří, že se reálně stal.

Podle hlavního analytika agentury SCIO Martina Kluse je z obou průzkumů zřejmé, že slovenská společnost je rozdělená na dva nesmiřitelné tábory. „Odpovědi téměř přesně kopírují výroky představitelů těch politických stran, které respondenti později uvedli jako své volební preference,“ uvedl Klus.

Nesmysly a hoaxy. Slovenští lékaři se odmítají řídit radami zmocněnce vlády, antivaxera Kotlára

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám