Hlavní obsah

Tělo vrácené z ruského zajetí. Na sítích koluje otřesná fotografie mrtvého ukrajinského vojáka

Otřesné záběry ukrajinského vojáka, který téměř dva roky strávil v ruském zajetí, než bylo jeho mrtvé tělo vráceno rodině, se o víkendu objevily na sociálních sítích. Podle Romana Šeremety, profesora ekonomie na Case Western Reserve University v Ohiu a zakladatele Americké univerzity v Kyjevě, zajatec zemřel v důsledku podvýživy a mučení.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z návratu ukrajinských vojáků po velké výměně zajatců mezi Kyjevem a Moskvou z ledna 2024

Článek

Šlo o Oleksandra Hrycjuka, který pocházel z volyňské oblasti. V dubnu 2022, tedy dva měsíce po ruské invazi na Ukrajinu, se dostal do zajetí, z nějž se už živý nevrátil. Letos v lednu úřady vyrozuměly jeho příbuzné, že Hrycjukovo tělo bylo vráceno.

Ukazováčky bez nehtů

„Když jsme 25. ledna přijeli do Kyjeva, abychom identifikovali tělo, byla jsem šokována tím, co jsem viděla. Byl to velmi děsivý pohled,“ uvedla podle Šeremety vojákova manželka. Nejvíce ji zarazilo, jak bylo manželovo tělo vyhublé. Podle patologa vážilo méně než 50 kilogramů.

„Saša měřil 180 centimetrů. Před zajetím vážil 110 kilogramů a byl fyzicky zdravý. To, co z něj zbylo, byla jen kost a kůže. Hlavu měl úplně pohmožděnou, nos křivý a ukazováčky bez nehtů. Jestli byly vytržené, nebo ulomené, to nevím,“ uvedla dále Hrycjukova manželka podle Šeremety s tím, že Oleksandr měl po celém těle známky mučení.

„Jeho spoluvězni mi později vyprávěli, jak byli týráni. Každý den je bili, buď v cele, nebo venku. Hlavně mého manžela, protože byl vysoký, dobře stavěný a odmítal mluvit rusky,“ dodala vojákova žena podle Šeremety.

Z informací na sociálních sítích není jasné, proč fotografie Hrycjuka byla zveřejněna až několik měsíců poté, co jeho mrtvé tělo bylo vráceno na Ukrajinu.

Dva roky zajetí v Rusku. Odvlečený Ukrajinec vypadá jako po návratu z koncentračního tábora

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám