Hlavní obsah

Takhle ne. Jednání německé vlády s opozicí o migraci zkrachovala

Opoziční konzervativní Křesťanskodemokratická unie a Křesťansko-sociální unie Bavorska (CDU/CSU) ukončila jednání s německou spolkovou vládou o migrační politice. Friedrich Merz, šéf CDU prohlásil, že vláda pod vedením kancléře Scholze se není schopná na ničem dohodnout, a proto další jednání pokračovat nebudou.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Šéf CDU Friedrich Merz

Článek

„Spolková vláda je zjevně vnitřně beznadějně rozdělená a nedokáže se dohodnout na účinných opatřeních. Kabinet kapituluje před výzvou nelegální migrace. Vláda není schopna jednat a je bez vedení,“ řekl Merz deníku Bild.

V podobném duchu se vyjádřil také zástupce CSU Alexander Dobrindt: „Vládu blokují zelení! Kabinet není schopen přijmout účinná opatření k omezení nelegální migrace. Tato neschopnost jednat je hrozbou pro pořádek a sociální soudržnost v Německu. To, že vláda odmítla zavést účinná opatření, jako je odmítnutí žadatelů o azyl na hranicích, je kapitulace.“

Podle Dobrinta je opozice „připravena se dohodnout na rychlých a účinných opatřeních k zastavení nelegální migrace, ale nikoliv na placebových opatřeních bez skutečného účinku“.

Německo zavádí kontroly na všech pozemních hranicích

Evropa

Opozici zvláště rozčílilo, že vláda navrhovala, aby byli na hranici přímo odmítnuti ti běženci, kteří jsou v systému Evropské unie EURODAC registrováni v jiné zemi.

Opozice upozorňuje, že pokud by se tento návrh prosadil, potom by ostatní státy EU běžence neregistrovaly a umožnily jim cestovat do Německa.

Schůzka podle opozice zpočátku vypadala nadějně. Řešily se nejen přísnější hraniční kontroly, ale také odmítání nelegálních migrantů na německých hranicích. Postupně se ale jednání zadrhávala. Plán předložený ministryní vnitra Nancy Faeserovou není podle informací deníku Bild pro opozici dostatečně razantní, protože migranti, kteří pocházejí z bezpečných zemí původu - což jsou všichni němečtí sousedé - by neměli být vráceni zpět.

CDU/CSU se cítí podvedena. „Paní ministryně Faeserová včera avizovala, že se zvýší počet odmítaných žadatelů o azyl. A dnes už o tom nepadlo ani slovo,“ uvedl jeden ze zástupců CDU/CSU.

Německo je ohledně migrantů na hranici svých možností, řekl Novinkám bavorský ministr vnitra

Evropa

Výběr článků

Načítám