Hlavní obsah

Orbán svými řečmi už Poláky vytáčí

Proč si nevytvoříte unii s Putinem a s některými autoritářskými státy tohoto typu? vzkázal Władysław Teofil Bartoszewski, náměstek polského ministra vnitra, maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi. Polskou diplomacii nadzvedl Orbánův projev, který pronesl v rumunském Sedmihradsku k tamější maďarské menšině.

Foto: Profimedia.cz

Władysław Teofil Bartoszewski

Článek

Orbán prohlásil, že evropská politika se zhroutila a že Evropa dnes nedělá nic jiného, než že bezvýhradně následuje politiku amerických demokratů, i když ji to poškozuje. O Polsku řekl, že se z něj stal „prvotřídní opěrný bod Spojených států v Evropě“.

„V příštích desítkách let, možná staletích, bude Asie dominantním centrem světa,“ řekl Orbán podle agentury Reuters. V této souvislosti zmínil Čínu, Indii, Pákistán a Indonésii. „A my na Západě jsme do tohoto bloku zatlačili i Rusko,“ dodal. Rusko podle něho ukázalo ekonomickou flexibilitu tím, jak se dokázalo přizpůsobit sankcím, které na něj uvalil Západ po anexi ukrajinského Krymu v roce 2014.

Současně kritizoval Polsko za „pokrytectví“, protože podle šéfa maďarské vlády „obchoduje s Ruskem přes prostředníky“, uvedl web rmf24.pl.

Orbán také obvinil Polsko, že způsobilo změnu v rovnováze sil v Evropě tím, že oslabilo osu Berlín-Paříž ve prospěch nové konfigurace: Londýn, Varšava, Kyjev, pobaltské státy a Skandinávie. Tímto způsobem měla být podle jeho slov oslabena i Visegrádská skupina, která měla být v Orbánově interpretaci založena na uznání silného Německa a Ruska a vytvořit třetí důležitou mocnost. Podle maďarského premiéra se mělo jednat o realizaci „starého polského plánu“.

Von der Leyenová: Orbánova cesta do Moskvy nebyla mírovou misí, ale misí appeasementu

Evropa

Polská diplomacie neskrývá rozhořčení. „S Ruskem neobchodujeme, na rozdíl od premiéra Orbána, který je na okraji mezinárodního společenství, a to jak v Evropské unii, tak v NATO,“ prohlásil Władysław Teofil Bartoszewski a zdůraznil, že Orbánův projev byl velmi negativně komentován americkým velvyslancem v Budapešti.

„Byl to útok jak na Polsko, tak na USA, Evropskou unii a NATO,“ zdůraznil Bartoszewski.

Nechápe, proč chce Maďarsko zůstat členem organizací, které nemá tolik rádo a které s ním údajně špatně zacházejí. „Proč (Orbán) nevytvoří unii s Putinem a s některými autoritářskými státy tohoto typu? Je to na principu, že pokud nechceš být členem klubu, můžeš vždy vystoupit,“ řekl náměstek ministra a dodal: „Dřív se říkalo Polák a Maďar, dva bratři, ale tady je to v rodině taková velká hádka.“

Maďarský ministr zahraničí Peter Szijjártó v reakci na stanovisko polského ministerstva zahraničí uvedl, že Polsko obviňuje Maďarsko z dovozu ropy z Ruska, zatímco dělá totéž.

„Se záměrem zachovat polsko-maďarské bratrství jsme dlouho snášeli provokace a pokrytectví současné polské vlády, ale pohár trpělivosti přetekl,“ napsal Szijjártó na Facebooku.

Šéf maďarské diplomacie poznamenal, že „současná polská vláda nás kritizuje a obviňuje z dovozu ropy z Ruska, která je nezbytná pro fungování země, ačkoli Poláci patří také mezi zákazníky jedné z největších ruských ropných společností.“

S tím by podle jeho slov nebyl žádný problém, „ale pokud to dopadlo takto, tak byste neměli být pokrytečtí a neměli obviňovat ostatní“.

Ukrajina v NATO a EU? Na to Evropa nemá peníze, řekl Orbán

Evropa

Výběr článků

Načítám