Hlavní obsah

Už brzy. Syrskyj pozval na Ukrajinu francouzské vojenské instruktory

Aktualizováno

Velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj podepsal dokument umožňující francouzským vojenským instruktorům pobývat v ukrajinských výcvikových centrech. Generál Syrskyj to v pondělí oznámil na platformě Telegram. Rusko už varuje před „nenapravitelnými následky“.

Foto: Ukrainian Presidential Press Service, Reuters

Velitel ukrajinských ozbrojených sil, generálplukovník Oleksandr Syrskyj

Článek

Podpisu podle agentury Reuters předcházel videorozhovor s francouzským ministrem obrany Sébastienem Lecornuem.

„Jsem potěšen, že mohu přijmout francouzskou iniciativu na vyslání instruktorů na Ukrajinu k výcviku ukrajinských vojáků,“ uvedl Syrskyj. „Už jsem podepsal dokumenty, které umožní prvním francouzským instruktorům brzy navštívit naše výcviková centra a obeznámit se s jejich infrastrukturou a personálem,“ napsal.

Agentura AFP píše, že ukrajinské ministerstvo obrany později upřesnilo, že vyslání francouzských vojenských instruktorů „je stále předmětem jednání“. Resort uvedl, že letos v únoru projevil Kyjev zájem o možnost přijetí zahraničních instruktorů na Ukrajině. „Prozatím o této otázce stále jednáme s Francií a dalšími zeměmi,“ cituje AFP z prohlášení ministerstva.

Francouzský prezident Emmanuel Macron na konci února poprvé naznačil, že ohledně vyslání vojáků západních zemí na Ukrajinu nelze nic vyloučit.

Pokud by Rusové útočili na naše vojáky na Ukrajině, nechceme pomoc NATO, řekl Macron

Válka na Ukrajině

Lecornu později v tomto kontextu upřesnil, že je nutné zvážit různé možnosti, například ohledně pomoci s odstraňováním min či výcvikem ukrajinských vojáků na ukrajinském území.

Syrskyj zatím neuvedl žádné podrobnosti, ale vyjádřil přesvědčení, že odhodlání Francie povzbudí další partnery, aby se připojili k tomuto „ambicióznímu projektu“.

Francouzské ministerstvo obrany pak v reakci podle Reuters sdělilo, že „výcvik na ukrajinské půdě je jedním z diskutovaných projektů od únorové konference o podpoře Ukrajiny“. „Stejně jako ostatní projekty, o nichž se od té doby hovořilo, i tento záměr je nadále předmětem jednání s Ukrajinci s cílem především přesně porozumět jejich potřebám,“ dodalo.

Peskov hrozí

Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova „výskyt zahraničních vojáků na Ukrajině bude mít spoustu extrémně negativních následků“. „Některé z nich budou dokonce nenapravitelné,“ řekl Peskov.

Šéf ruské zahraniční zpravodajské služby (SVR) Sergej Naryškin podle agentury TASS uvedl, že francouzský kontingent by mohl čítat až dva tisíce lidí. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov poznamenal, že francouzští instruktoři spolu s dalšími představiteli armády a speciálních služeb evropských zemí působí na Ukrajině již dávno.

Západní země už s výcvikem ukrajinských vojáků opravdu pomáhají, ovšem na svém území. Ukrajinští vojáci se tímto způsobem cvičili k obraně vlasti také v České republice.

NATO může vyslat za určitých podmínek na Ukrajinu 100 tisíc vojáků

Evropa

Výběr článků

Načítám