Hlavní obsah

Syrská rodina ve Vídni bere na dávkách přes sto tisíc měsíčně. Chtěla si najmout byt v luxusní čtvrti

Sociální dávky by se měly stát pouhou „překlenovací pomocí v krizových situacích“, nikoli štědrým trvalým příjmem, tvrdí Herbert Kickl, bývalý rakouský ministr vnitra a žhavý kandidát na post kancléře po parlamentních volbách, které se uskuteční koncem září. Reagoval na případ syrské rodiny, která žije ve Vídni a každý měsíc inkasuje na sociálních dávkách 4600 eur (115 tisíc korun). Kauza nyní rezonuje v rakouských médiích.

Foto: Michael Gruber, ČTK/AP

Předseda Svobodné strany Rakouska (FPÖ) a bývalý ministr vnitra Herbert Kickl

Článek

Pár přistěhovalců se sedmi dětmi získává od státu každý měsíc spolu s příplatkem na nájemné 4600 eur.

Rodina si chtěla pronajmout byt v luxusní čtvrti Landstrasse ve třetím vídeňském obvodě, a proto musela zveřejnit svůj minimální měsíční příjem, který v jejich případě činí tak vysokou částku. Podle Kickla to není ojedinělý případ.

Magnet pro migranty z celého světa

„Je to do očí bijící diskriminace,“ tvrdí Kickl. Podle jeho slov se minimální příjem a sociální pomoc ve Vídni „zpronevěřily“ původnímu určení a „přeměnily se na jakýsi trvalý příjem, rovnocennou náhradu výdělečné činnosti a magnet pro migranty z celého světa“, reagoval Kickl deníku Heute.

Testy DNA. Migranti si dovážejí příbuzné, Rakousku dochází trpělivost

Evropa

Pokud Svobodná strana Rakouska (FPÖ), kterou vede, ve volbách zvítězí a on se stane kancléřem, chce „ukončit tuto fatální nerovnováhu“ a „udělat z těchto sociálních dávek opět to, čím by měly být - tedy překlenovací pomocí v krizových situacích pro naše vlastní občany, nic víc a nic míň“, řekl Kickl.

Takový přístup by podle něj nebyl v rozporu se zásadami rovného zacházení. „Každý, kdo splňuje požadavky, může požádat o rakouské občanství,“ uvedl.

Dosud ničím nepřispěli

Lídr FPÖ tvrdí, že v současné chvíli jsou pracující Rakušané v mnohem horší pozici. V roce 2022 podle něj ze 190 tisíc příjemců sociálních dávek nečinili Rakušané ani 43 procent. „Není možné, aby k nám přicházeli lidé, kteří dosud ničím nepřispěli, a byli štědře podporováni penězi z daní, zatímco například senioři stáli fronty na sociálních trzích,“ tvrdí.

Svobodná strana Rakouska (FPÖ) pod vedením Kickla je favoritem rakouských parlamentních voleb, které se konají 25. září. Průzkum z konce července jí prognózuje zisk 26 procent a jednoznačné vítězství ve volbách. Zda se ujme vedení alpské republiky, je ale otázkou. Navzdory vítězství může skončit v opozici, pokud by se ostatní strany, které se dostanou do rakouského parlamentu, spojily.

Už i Vídeň. Válka migrantských gangů zachvátila ulice rakouské metropole

Evropa

Výběr článků

Načítám