Hlavní obsah

Syn atentátníka na Fica je přesvědčený, že jeho otec konal na vlastní pěst

Ani pět měsíců po atentátu na premiéra Roberta Fica (Směr) nebyly zveřejněny žádné podrobnosti z vyšetřování. Syn atentátníka Juraje Cintuly se však vyjádřil, že jeho otec určitě konal na vlastní pěst.

Foto: X

Juraj Cintula

Článek

Podle syna je jeho otec přesvědčen, že se v podstatě obětoval, aby něco změnil. „Stále probíhá vyšetřování případu. Snaží se zjistit, zda měl nějaké spolupracovníky. Domnívám se, že je to bezpředmětné. Jsem přesvědčen, že konal na vlastní pěst,“ řekl Cintulův syn deníku Plus jeden deň. „Od jeho činu se distancujeme, odsuzujeme ho a neztotožňujeme se s takovýmto způsobem řešení problémů na politické scéně,“ zdůraznil syn atentátníka.

V rozhovoru uvedl, že jeho otec celý život bojoval za vyšší ideály. „Trpěla tím celá rodina a to, co jsme prožívali po tom atentátu, bych nepřál nikomu,“ dodal.

Připustil, že členové rodiny se k případu nechtěli vyjadřovat, aby se neohrozili. „Právě proto jsem se k tomu všemu ty první měsíce nevyjadřoval, nechtěl jsem vystavit rodinu nějakým útokům,“ konstatoval.

Cintulova manželka Elena před časem deníku Nový čas řekla, že když její manžel poprvé telefonoval z vězení, rozplakala se. „Teď je to už jiné. Volá mi pravidelně, už mám i antidepresiva a už je to lepší,“ řekla paní Elena. Manžela už několikrát navštívila společně se synem.

Jednasedmdesátiletý Cintula spáchal atentát na slovenského premiéra 15. května 2024 ve městě Handlová, když využil výjezdové zasedání vlády v tomto městě. Z bezprostřední blízkosti vystřelil na Fica celkem pětkrát ze své pistole ČZ 75, kterou vlastnil legálně od roku 1992.

Cintula byl zadržen okamžitě po atentátu. Premiéra převezli vrtulníkem do banskobystrické nemocnice, kde mu lékaři při pětihodinové operaci zachránili život. Předseda vlády se v létě postupně vrátil do práce.

Policisté případ původně vyšetřovali jako pokus o úkladnou vraždu, necelé dva měsíce po střelbě ho překlasifikovali na teroristický čin. Nejvyšší soud Slovenské republiky však s tímto závěrem vyšetřovatelky vyslovil nesouhlas. Policie dosud nesdělila, zda u trestného činu změnila klasifikaci.

Nejvyšší soud SR: Atentát na Fica nebyl terorismus

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám