Hlavní obsah

Švýcarsko s Itálií mění hranice

Švýcarsko s Itálií mění společnou hranici ve třech regionech v blízkost hory Matterhorn v Alpách. Informuje o tom britská televize BBC. Podle ní se tak obě země dohodly kvůli každoročnímu tání ledovců, ke kterému dochází vlivem klimatické změny. Bern dohodu o změně hranic již schválil, Řím by tak měl učinit již brzy.

Foto: Profimedia.cz

Švýcarská obec Zermatt

Článek

Švýcarsko-italské hranice se změní v oblasti ledovce Plateau Rosa, v útočišti Rifugio Jean-Antoine Carrel a u vrcholku Gobba di Rollin. Všechna tato místa se nacházejí v blízkosti hory Matterhorn a oblíbených lyžařských středisek v Alpách včetně švýcarské obce Zermatt, píše BBC.

Přesné změny prozatím nejsou známé. Obě země je zveřejní až ve chvíli, kdy dojde k finálnímu podpisu dohody. Švýcarsko nicméně v pátek uvedlo, že nově vymezené hranice byly stanoveny v souladu s ekonomickými zájmy obou stran. Podle BBC zároveň určí, která země bude zodpovědná za údržbu konkrétních chráněných oblastí.

Ledovce loni ztratily čtyři procenta

Ke změně hranic dojde kvůli tání ledovců, které je způsobeno klimatickou změnou. Výroční zpráva Švýcarské sítě pro monitorování ledovců (Glamos) uvedla, že v roce 2023 ztratily švýcarské ledovce čtyři procenta svého objemu, což je po rekordním šestiprocentním tání v roce 2022 druhý nejvyšší úbytek v historii.

Podle loňského varování Glamos se některé švýcarské ledovce zmenšují tak rychle, že je nepravděpodobné, že by se je podařilo zachránit, a to i kdyby se globální teploty udržely v rámci pařížské klimatické dohody na cílovém nárůstu o 1,5 stupně Celsia. Podle odborníků by některé ledovce mohly kompletně zmizet během jedné generace, uvedla britská televize.

Ve francouzských Alpách se strhla lavina kousek od lyžařů

Evropa

Výběr článků

Načítám