Hlavní obsah

Švýcarsko hlásí před summitem o Ukrajině kyberútok na vládní weby

Švýcarská vláda oznámila, že webové stránky jejích institucí před nadcházejícím summitem o Ukrajině zasáhla série kybernetických útoků, což způsobilo několik menších výpadků. Podle oznámení úřadů šlo o DDoS útoky, při nichž jsou jednotlivé servery zaplavovány tak velkým množstvím požadavků, že je to vyřadí z činnosti.

Foto: Pierre Albouy, Reuters

Bezpečnostní opatření nedaleko švýcarského Bürgenstocku před summitem o Ukrajině

Článek

Útoky, které začaly ve čtvrtečních ranních hodinách, mířily jak na různé webové stránky tamní federální vlády, tak na stránky různých organizací zapojených do pořádání nadcházejícího mírového summitu o Ukrajině, oznámilo švýcarské Národní centrum pro kybernetickou bezpečnost.

Účast na mírovém summitu, který se koná 15. až 16. června ve středisku Bürgenstock u Lucernského jezera, zatím potvrdilo téměř 90 zemí a několik organizací. Pozvánku na akci dostalo zhruba 160 zemí. Podle vyjádření švýcarského ministra zahraničí Ignazia Cassise se bude jednat o množství různých témat - od jaderné po potravinovou bezpečnost přes otázku válečných zajatců až po svobodu plavby.

Konference 100 zemí probere jen tři body ze Zelenského mírového plánu

Válka na Ukrajině

Rusko pozvánku nedostalo, ačkoliv podle švýcarské vlády je cílem akce „společně definovat plán“, jak do budoucích mírových jednání zapojit jak Kyjev, tak Moskvu. „Otázkou není, zda se bude Rusko účastnit, otázkou je kdy,“ řekl Cassis.

Rusko označilo konferenci vzhledem ke své neúčasti za ztrátu času, akce se nezúčastní také Čína. Švýcarské úřady nicméně tvrdí, že jsou v souvislosti se summitem s ruskými představiteli v pravidelném kontaktu.

Čína na mírovou konferenci o Ukrajině do Švýcarska nedorazí

Evropa

Výběr článků

Načítám