Hlavní obsah

Švýcarsko deportovalo zločince do Afghánistánu, na cestu jim dalo štědré kapesné

Švýcarsko poprvé od roku 2019 deportovalo do Kábulu dva odsouzené afghánské zločince. Muži opouštěli zemi nejen v doprovodu policistů, ale také s 500 franky kapesného (13 500 korun), píše deník Blick.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Let do Kábulu, jímž se deportovali zločinci do Kábulu. Ilustrační foto

Článek

„Máme co do činění se zločinci, kteří představují problém pro vnitřní bezpečnost Švýcarska. Nulová tolerance se vztahuje na závažné pachatele,“ uvedl zástupce ředitele Státního sekretariátu pro migraci Vincenzo Mascioli.

Oba Afghánci byli přepraveni do své vlasti pravidelným letem společnosti Turkish Airlines přes Istanbul. Švýcarští policisté doprovázeli Afghánce do tranzitního prostoru v Istanbulu, aby se ujistili, že skutečně nastoupí do Kábulu. Podle deníku Blick Afghánci obdrželi 500 franků na pokrytí jejich základních potřeb po příjezdu do země.

Pravda o kapesném ve výši 1000 eur pro deportované afghánské násilníky je hořká

Evropa

Švýcarsko naposledy deportovalo odsouzené Afghánce v roce 2019. Poté přišla pandemie koronaviru a v roce 2021 se moci chopil Tálibán. Země tvrdila, že do Kábulu nelze deportace uskutečnit, vzhledem k tomu, že „není možné zajistit bezpečnost doprovázejících policistů“. Nakonec si ale země vzala příklad z Německa, které na začátku letošního září deportovalo do Kábulu 28 afghánských zločinců.

Na cestu do vlasti dostal každý z pachatelů závažné trestné činnosti, jako jsou vražda, znásilnění nezletilé, loupež, ublížení na zdraví a podobně, „kapesné“ ve výši 1000 euro (26 tisíc korun). Spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová (SPD) platby v televizi ZDF obhajovala slovy, že je to „obvyklý postup“, aby se zajistila „bezpečnost opatření a předešlo se právním problémům“.

Německo částku tisíc eur vyplatilo proto, aby se deportace opravdu uskutečnily a vyhoštění měli nulovou šanci na to, aby u soudu s odkazem na hrozící „zbídačení“ zabránili svému přesunu do Afghánistánu. Platba podle německého ministerstva má zabránit tomu, aby soudy zmařily deportace kvůli tomu, že dotyčným hrozí v jejich domovské zemi chudoba.

Z mezinárodních údajů vyplývá, že průměrný plat v Afghánistánu se v loňském roce pohyboval kolem 170 eur měsíčně (4400 korun). Částka 500 švýcarských franků odpovídá přibližně třem měsíčním platům.

Německo jedná o deportacích Afghánců

Evropa

Výběr článků

Načítám