Hlavní obsah

Švédští policisté míří do Kodaně. Tamní gangy verbují švédské mladistvé

Skupina policistů z jižního Švédska dorazí příští týden na preventivní misi do dánské Kodaně. Důvodem bezprecedentní spolupráce mezi oběma zeměmi je vlna násilných trestných činů páchaných na objednávku dánských gangů nezletilými švédskými pachateli. Opačným směrem už dříve putovala skupina dánských policistů, jež nyní operuje v Malmö.

Foto: Profimedia.cz

Švédská policie (Ilustrační foto)

Článek

Dánské gangy přes sociální sítě verbují mladistvé Švédy ve věku od dvanácti let. Minulý měsíc byl například ve spojitosti se střelbou na kodaňském náměstí Blågårds Plads zadržen šestnáctiletý švédský mladík podezřelý z pokusu o vraždu. Tento týden byl zase v Tingbjergu zadržen pětadvacetiletý Švéd se dvěma granáty, připomíná deník The Guardian.

Dánský ministr spravedlnosti Peter Hummelgaard veřejně odsoudil „zvrácenou násilnou kulturu“ ve Švédsku a uvedl, že nechce, aby se taková kriminalita dostala do Dánska. Jeho švédský protějšek Gunnar Strömmer následně oznámil, že se oba ministři příští týden v Dánsku sejdou.

Kvůli vlně násilí byly též zpřísněny hraniční kontroly na železniční trase mezi Malmö a Kodaní a v druhém jmenovaném městě byly zavedeny zvláštní zóny, kde může policie náhodně prohledávat lidi, aniž by byli podezřelí z jakéhokoliv zločinu. Příčinou násilí je pak podle kodaňské policie dlouhotrvající konflikt mezi dvěma zločineckými skupinami, jednou kodaňskou a druhou řízenou ze zahraničí.

Za útok na dánskou premiérku stráví Polák čtyři měsíce ve vězení

Evropa

Pro Švédsko jsou střelba a bombové útoky problémem již několik let, ale rekrutování mladých Švédů, aby jeli páchat zločiny do sousedního Dánska, je považováno za nový úkaz, který se začal pořádně projevovat až letos v červenci.

„Není to konflikt mezi gangy ze Švédska a Dánska. Je to dánský konflikt využívající mladistvé ze Švédska. Zločinci veřejně nabízejí práci na sociálních sítích a tito mladiství o ni mají zájem,“ popsal situaci velící důstojník jihošvédské jednotky boje se závažným organizovaným zločinem Stefan Sintéus.

Ačkoliv mladiství pachatelé dostávají za své činy zaplaceno, dle Sintéa je převážně motivuje „sláva a status novopečeného zločince“. Varuje je však před tím, že jim v Dánsku hrozí výrazně delší tresty než doma ve Švédsku. Cílem nasazení švédských policistů v Dánsku a naopak je pak podle něj zabránit mladistvým podezřelým, aby se vůbec dostali přes hranice. Dánská policie uvedla, že spolupráce obou stran již vedla k překažení několika plánovaných zločinů.

Švédská policie kvůli šíření domácí kriminality za hranice spolupracuje též se svými kolegy z Norska a Finska. „Kriminalita je právě teď velmi globální a digitální. Můžeme tu mít chlapa, co sedí v Turecku a dává práci zločinci z Malmö, který pak spáchá zločin v Kodani,“ vysvětlil Sintéus, jak sociální sítě globalizovaly zločin.

Pasažér dvakrát během dvou dní pronikl na mnichovském letišti do letadla bez palubního lístku. Podruhé i odletěl

Koktejl

Výběr článků

Načítám