Hlavní obsah

Švédská poslankyně si při projevu uvědomila, že chce bojovat, a odjela na frontu na Ukrajinu

Během loňského projevu ukrajinského velvyslance ve švédském parlamentu se poslankyně nacionalistické strany Švédští demokraté Caroline Nordengripová rozhodla, že vymění drahý kostýmek za uniformu a půjde bojovat za Ukrajinu. Své rozhodnutí naplnila. Odjela na frontu a posílá z ní fotky na Instagram. V rozhovoru pro rádio Svobodná Evropa popsala, co ji k tak zásadnímu rozhodnutí vedlo.

Foto: Instagram @nordengrip

Švédská bojovnice Caroline Nordengripová

Článek

„Váš ambasador nám líčil, co se právě na Ukrajině děje, a dobře si pamatuju, že když nám to říkal, v jednom okamžiku jsem se podívala na své nohy a drahé šaty a pomyslela si – co tu dělám? Vždyť já jsem voják,“ líčila Nordengripová v dubnovém rozhovoru pro Rádio svobodná Evropa.

Dvaačtyřicetiletá Nordengripová působila ve švédské armádě, v letech 2018 až 2022 byla poslankyní za Švédské demokraty. Jde o partaj, která akcentuje nacionalistická, protipřistěhovalecká a protiunijní témata. V zákonodárném sboru byla členkou obranného výboru.

Po skončení mandátu se švédská armádní veteránka vydala na Ukrajinu, kde díky své předchozí zkušenosti nejprve pomáhala s výcvikem branců, později sama vstoupila do ukrajinských ozbrojených sil. V Mezinárodní legii slouží v hodnosti četařky.

Vyplnit všechny potřebné papíry švédské dobrovolnici trvalo tři dny. Poté se ale stala vítanou posilou ukrajinských sil, popsala v dalším rozhovoru pro server Kyiv Post.

Foto: Instagram @nordengrip

Četařka Nordengripová

„Sloužím v pěchotě, takže působím jako střelec. To je to, co jsem dělala i ve Švédsku. Obvykle je naším úkolem chránit nějaké určené území nebo důležité objekty,“ popsala Svobodné Evropě.

Rozhovor Svobodné Evropě četařka Nordengripová poskytla krátce před přesunem na frontu. Ukrajincům před tím vzkázala, ať se nevzdávají. „Ukrajina je krásná země a stojí za to za ni bojovat. Taky proto jsem tady,“ vysvětlila.

Související témata:

Výběr článků

Načítám