Hlavní obsah

Střední Evropu čekají extrémní lijáky. Pyreneje mají za sebou apokalyptický víkend

Studená fronta, která se valí Evropou, nechává za sebou spoušť. Pyreneje prožily hrůzný víkend. Vytrvalé lijáky rozvodnily řeky a voda s sebou brala vše, co jí přišlo do cesty. Čeští, němečtí a rakouští meteorologové varují, že od čtvrtka do neděle hrozí vydatné až extrémní srážky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v rámci předběžného varování avizoval, že od čtvrtka do neděle by se místy mohly v Česku objevit „vydatné nebo velmi vydatné a ojediněle až extrémní srážky“. Případná výstraha bude vydána později.

Prozatím meteorologové očekávají, že ve středu přejde přes střední Evropu studená fronta od severozápadu, která se bude nad naším územím vlnit. Předpověď prozatím počítá s vydatným deštěm až do konce týdne. Následovat by mohlo mírné oteplení.

Výhled nicméně budou meteorologové upřesňovat. V uplynulých dnech v Česku panovalo sucho a průměrné srážkové úhrny byly minimální.

Letošní léto bylo na Zemi nejteplejší v historii měření

Svět

V Německu už bouře provázené vydatnými srážkami, ale především silným větrem zuří na severovýchodě země. Nárazy větru až do úterního rána mají dosahovat rychlosti 60 km/h, ve vyšších polohách až 80 km/h. Spadnout by mělo podle meteorologů mezi 35 a 50 litrů na metr čtvereční.

V Alpách by mělo začít sněžit

V noci na čtvrtek by měly dorazit dlouhotrvající srážky na jihovýchod Bavorska. Během 48 hodin, tedy do sobotního rána by mělo spadnout až 100 litrů na metr čtvereční, některé modely předpovídají až 150 listrů na metr čtvereční. V Alpách by mělo začít sněžit od 1500 m n. m, píše web tagesschau.de.

Rakouští meteorologové také varují před vydatnými srážkami ve druhé polovině tohoto týdne. Největší množství srážek se očekává v Korutanech a v salcburských horských oblastech. Na severní straně Alp bude vydatně sněžit už od 1000 metrů nad mořem, na jihu bude kolísat mezi 1200 a 1700 metry nad mořem v závislosti na intenzitě srážek.

Dramatický víkend mají za sebou Pyreneje. Během noci na sobotu tam spadlo 200 až 230 mm srážek. Voda zničila silnici RN134, která spojuje Francii a Španělsko. Oprava komunikace bude trvat minimálně půl roku a negativně se to projeví v mezinárodní nákladní dopravě. Někteří lidé museli být evakuováni vrtulníky, píše list Le Parisien.

Ostrý zlom. Na Sněžce by mohl napadnout první sníh

Počasí

Výběr článků

Načítám