Článek
„Pizzu Buitoni jsme stáhli, prodáváme jen tu naší,“ ukazujeme mi prodavač prázdné regály v supermarketu Monoprix v pařížské čtvrti Belleville. „Nenechali jsme tady žádné druhy. I proto, aby to nikoho nepohoršovalo.“
Právě tato pizza si ve Francii vyžádala životy dvou dětí. Další padesátka osob vykazuje příznaky otrávení bakterií Escherichia coli, a to po pozření mražené pizzy Fraîch'Up Buitoni.
„Jde z toho strach. Samozřejmě, že potravinám důvěřuji, a předpokládám, že jsou v pořádku. Ale tohle je strašné,“ říká s obavami padesátnice Claire. „Nejlepší je vše kupovat čerstvé,“ dodává.
Značka Buitoni, která spadá pod koncern Nestlé, má své továrny zejména na severu země. Místní prefektura už tam rozhodla o uzavření podniku a zastavení produkce pizzy v obci Caudry. Nařízení padlo poté, co byly zjištěné vážné hygienické nedostatky.
Ferrero v Česku preventivně kvůli salmonele stahuje některé výrobky Kinder

Továrnu totiž navštívily hned dvě inspekce z ředitelství ochrany obyvatelstva (DDPP) na konci března. Problémy potvrdili i někteří zaměstnanci, kteří pro francouzská média (CNews, JDF) popsali pracovní prostředí u výrobních linek.
Na stěnách továrny se vyskytovala plíseň, na podlaze nedopalky cigaret a odpadky. Prostory továrny nebyly oddělené a tedy nijak zajištěné. Podle vyjádření hygieniků to absolutně degraduje práci s potravinami a zajištění hygienických standardů.

Cukroviny Kinder
Vedení podniku v čele s Nestlé se prostřednictvím svého mluvčího Pierra-Alexandra Tuelié vyjádřilo tak, že vzorky pizzy odebrané na výrobní lince byly všechny negativní. Tedy E. coli dle jejich kontrol přítomná v potravinách nebyla.
Salmonela v Kinder čokoládě
Ve Francii se ale za poslední týdny objevily hned další dva případy nákazy z potravin. Po mražené pizze Buitoni to byla salmonela v Kinder čokoládě a bakterie listerie v sýru Graindorge.

Z pultů musely zmizet jen vadné šarže Kinder čokolád, ostatní se dál mohou prodávat.
U Kinder čokolády se jedná jen o některé druhy, jako jsou třeba vajíčka s překvapením nebo čokoládové bonbóny. O takových produktech velké francouzské potravinové řetězce musí informovat a stáhnout je z prodeje.
Alespoň v těch větších to tak platí. A navíc vyvěšují informační letáky, kde se dočteme, kterého sortimentu se zákaz týká a kterého už ne. „Jak to, že je máte stále v regálech?“ ptám se Hichama, vedoucího oddělení cukrovinek v Monoprix. „Na letáku máte, že zákaz platí pro 125 gramové i 300 gramové balení. Ale ty tady nabízíte?“
Bakterie stafylokoka odolné vůči antibiotikům se vyvinuly v 19. století u ježků, zjistili vědci

Zákaz platí ale jen pro určitou várku s konkrétním datem spotřeby. „Na tahle balení s datem spotřeby se zákaz nevztahuje, podívejte, jen na ty do konce srpna 2022,“ vysvětluje. „Nahnala jste mi strach,“ směje se, „nechceme tady mít problémy, tak vše několikrát kontrolujeme a stahujeme z prodejen.“
Neúmyslné zabití i hromadná žaloba rodičů
Otrava po pozření některých produktů se ve Francii vyskytla hlavně u dětí a dva případy u obyvatel starších 90 let. Čtyřicet osm dětí a mladistvých je ve věku od 7 do 17 let, přitom převažují ti do 7 let.
Případy se ve Francii objevily už v druhé polovině února. Tehdy ale ještě francouzské úřady nemluvily o konkrétních potravinách ani značkách. Teď se příznaky otravy objevily až v 11 francouzských regionech, nejčastěji na severu země. Někteří rodiče plánují učinit právní kroky nebo podat hromadnou žalobu proti firmě Buitoni.

Varování před šaržemi, které mohou obsahovat závadné bakterie.
Ve Francii si většina podniků dělá kontroly samy. Vzorky se pak zasílají do národních laboratoří. „Podnik je povinen informovat o nákaze nebo bakteriích,” vysvětlila pro Franceinfo Karine Jacquemart z Foodwatch France. Stát pak o kontaminovaných potravinách informuje na webu SignalConso.
Firmě, která neinformuje o svých nakažených potravinách, hrozí pokuta až 600 tisíc eur (15 milionů korun) a odpovědnému vedení až 5 let vězení. Díky kontrolám se ročně objeví více než 4300 nakažených potravin, nejčastěji mléčné výrobky a maso.
To ale nestačí. Kontrol je málo (v roce 2019 jich bylo 144 tisíc), stejně tak je i nedostatek inspektorů (6000). Ve Francii tak vyvstaly otázky o větší a důslednější kontrole potravin, a to hlavně u nadnárodních potravinových gigantů.