Hlavní obsah

Slovenský Směr kritizuje českou policii, že nestíhá schvalování atentátu na Fica

Aktualizováno

Slovenská strana Směr-SD ve středu zkritizovala postup české policie v souvislosti s atentátem na premiéra Roberta Fica. Strana tvrdí, že čeští policisté odmítli stíhat výroky schvalující atentát na Fica.

Foto: Stringer, Reuters

Záchranáři převážejí postřeleného premiéra Roberta Fica do nemocnice v Banské Bystrici

Článek

Poslanec Směru a bývalý šéf slovenské policie Tibor Gašpar tvrdí, že česká policie nestíhá ani výroky jako „to prase bylo potřeba zastřelit“. Gašpar citoval z rozhodnutí české policie, která se odvolává na svobodu projevu.

Připomněl, že i v Česku je schvalování trestného činu trestným činem s horní sazbou jeden rok vězení.

Směr-SD považuje kroky české policie za nedostatečné. „Slovensko má nadále zájem o nadstandardní vztahy. První cesta prezidenta Pellegriniho vedla do Česka, což vítáme. Ale je potřeba říct, že na nadstandardní vztahy je potřeba dvou,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Směru Ján Richter.

Česká policie uvedla, že je vázána trestním zákoníkem a řádem. Ministr vnitra Vít Rakušan tvrdí, že česká policie je „striktně apolytická“ a kritiku ze strany Směr-SD „považuje za nevhodnou“.

Kritika z Bratislavy přichází v den, kdy je na státní návštěvě České republiky nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini. Podle něj jsou vztahy mezi zeměmi někdejší československé federace na nejvyšší možné úrovni. Názorová odlišnost na nějakou věc je nemůže ohrozit ani zhoršovat, uvedl.

Neuctivé. Slovensko kritizuje Fialu za jeho výrok o mezivládních jednáních

Evropa

Výběr článků

Načítám