Hlavní obsah

Stovky Rusů se vzdávají, říká ruská legie

Proukrajinští ruští dobrovolníci z legie Svoboda Ruska zveřejnili na telegramu výzvu k ruským vojákům, aby se vzdali a využili možnosti bojovat na straně Ukrajiny. Dle nich tak již učinily stovky ruských vojáků. Toto tvrzení potvrzuje i armádní analytik Oleksandr Kovalenko. Ten uvedl, že od začátku ukrajinského vpádu do Kurské oblasti se tam vzdalo přes dva tisíce ruských vojáků.

Foto: Profimedia.cz

Členové legie Svoboda Ruska

Článek

„Vaši političtí poradci, zatímco sami vyčkávají za frontovou linií, vám doporučují, že se nemáte vzdávat, ale radši se vyhodit do vzduchu vlastním granátem. Ale stovky ruských vojáků tento zločinný příkaz ignorují a radši si volí život, než aby zemřeli pro novou medaili nebo další zámeček (Valerije) Gerasimova (náčelníka generálního štábu ruských ozbrojených sil a prvního náměstka ministra obrany). Oproti nesmyslné smrti je toto rozhodnutí zdravou alternativou,“ napsala legie na svém telegramovém účtu.

Jejich tvrzení o stovkách ruských vojáků, kteří se již vzdali, podporuje nové zhodnocení situace v Kurské oblasti od armádního analytika Oleksandra Kovalenka působícího v ukrajinském nevládním projektu Information Resistance.

Dle jeho slov se v Kurské oblasti od začátku ukrajinské operace 6. srpna již vzdalo přes dva tisíce ruských vojáků.

Napište nám

„Žádáme všechny členy ozbrojených sil Ruské federace, aby se dobrovolně vzdali ozbrojeným silám Ukrajiny, jak učinili jejich kolegové. A ti, kteří mají touhu pokračovat v boji za správnou budoucnost Ruska, mají stále možnost připojit se k legii,“ uvedli ve výzvě ruští dobrovolníci bojující na ukrajinské straně s tím, že jsou připraveni komunikovat s každým „kdo projeví přání vzít zbraně na Kreml“.

„Historie učí, že když lidé ztratí víru ve ,vládce‘, volí svobodu. A zdá se, že tento okamžik již nastal. Napište nám,“ dodali.

Den, který se zapíše do dějin. Ukrajinci ukázali záběry z prvních hodin operace Kursk

Evropa
Foto: Novinky

Území Ruska, které kontroluje ukrajinská armáda podle ISW.

Výběr článků

Načítám