Hlavní obsah

Stovky neofašistů slavily v Mussoliniho rodišti výročí Pochodu na Řím

Asi šest stovek neofašistických nostalgiků si v neděli v severoitalské obci Predappio, rodišti bývalého diktátora Benita Mussoliniho, připomnělo 102. výročí Pochodu na Řím, při němž se „duce“ v říjnu 1922 chopil moci.

Foto: Profimedia.cz

Neofašisté vzpomínali na Mussoliniho v Predappiu i v dubnu u příležitosti výročí jeho úmrtí.

Článek

Účastníci akce, oděni většinou v černém, prošli asi kilometr a půl z náměstí v průvodu na místní hřbitov, kde někteří navštívili kryptu, v níž je Mussolini pohřben i s manželkou Rachele. Na „černý karneval“, jak akci nazval list Corriere della Sera, přišly také diktátorovy pravnučky Orsola a Vittoria.

Přítomní se poté vydali do obchodů se suvenýry, aby si nakoupili fašistické upomínkové předměty. Před třemi prodejnami s tričky a mikinami s obrázky Mussoliniho i dalšími suvenýry se dokonce tvořily fronty. Například tričko s nápisem „Pochod na Řím“ se prodávalo za 20 eur (505 Kč).

Příchod Mussoliniho stoupenců v černých košilích 28. října 1922 do italské metropole je považován za začátek fašistické vlády na Apeninském poloostrově, která měla později neblahé důsledky pro celou Evropu.

Pochod na Řím byl směsí převratu a spořádané změny vlády. V noci z 27. na 28. října 1922 se asi 30 tisíc „černokošiláčů“ dalo do pohybu a začalo obsazovat administrativní budovy.

Bezmocná vláda neviděla jinou možnost než rezignovat a vyhlásit stav obležení. Král Viktor Emanuel III. se obával občanské války. Odmítl podepsat rozkaz armádě a předal vládu do rukou Mussoliniho.

Řím láká turisty na Mussoliniho podzemní bunkr. Zažít v něm mohou i nálet

Cestování

Výběr článků

Načítám