Hlavní obsah

Stoletý veterán do toho praštil ještě v Normandii

Společný věk ženicha a nevěsty činil dohromady takřka 200 let. Harold Terens, americký veterán druhé světové války, a jeho snoubenka Jeanne Swerlinová však dokázali, že láska je věčná, když nedaleko pláže ve francouzské Normandii, dějiště spojenecké invaze před 80 lety, vstoupili v sobotu do svazku manželského.

Foto: Jeremias Gonzalez, ČTK/AP

Polibek v okně - stoletý veterán Harold Terens a jeho 96letá manželka Jeanne Swerlinová

Článek

Nejen místo sňatku, ale také jejich věk – on už sfoukl sto svíček, zatímco jí je 96 let – učinil z jejich obřadu pozoruhodnou událost.

Terens sňatek označil podle webu The Telegraph za nejlepší den jeho života.

„Láska není jen pro mladé lidi, víte? Máme sice své neduhy, chřadneme, avšak pořád jsme trochu akční,“ svěřila se nevěsta cestou na svatbu.

Jejich velký den se konal v Carentanu, počátečním cíli spojenecké invaze, a jen několik dní poté, co ženich obdržel vyznamenání k 80. výročí vylodění v den D, které se odehrálo o několik kilometrů dál.

Na večeři k Macronovi

Po obřadu se Terens původně měl zapojit do přehlídky veteránů v centru Carentanu. Nakonec se rozhodl od toho upustit, protože musel s chotí vyrazit na večeři s prezidentem Emmanuelem Macronem a šéfem Bílého domu Joem Bidenem do Paříže. „Chceme, aby si uchoval síly, byl na (mnoha vzpomínkových) ceremoniích, je to únavný týden,“ řekl podle stanice jeho syn Bill.

Foto: Jeremias Gonzalez, ČTK/AP

Šťastní novomanželé, v součtu jim je takřka 200 let.

Stejně jako další města a vesnice na pobřeží Normandie, kde se pod palbou na pěti plážích vylodilo téměř 160 tisíc spojeneckých vojáků, se i Carentan v den 80. výročí heroických činů a obětí mladých mužů a žen stal živým centrem vzpomínek a oslav, kdy byli veteráni oslavováni jako rockové hvězdy.

Terens narukoval v roce 1942 a po odjezdu do Británie ho přidělili ke čtyřčlenné jednotce stíhaček P-47 Thunderbolt jako jejich technika pro údržbu rádiového spojení.

Za swingu Glenna Millera

Zatímco se ulicemi rozléhal swing Glenna Millera a další dobové melodie, za zábranami před radnicí se hodinu před svatbou řadili příznivci.

Poté, co šťastný pár prohlásil „oui“ na slib, který v angličtině přečetl carentanský starosta Lhonneur, si novomanželé vyměnili prstýnky.

S číšemi šampaňského v ruce mávali otevřeným oknem aplaudujícím davům venku. „Na zdraví všech. A na mír ve světě a zachování demokracie na celém světě a na konec války na Ukrajině a v Gaze,“ řekl Terens, když si pak s novomanželkou cinkli číšemi a připili si.

Dav obdivně křičel „la mariée“ (nevěsta) na novomanželku, která měla na sobě dlouhé splývavé šaty zářivě růžové barvy. „Pan Terens vypadal švihácky ve světle modrém obleku a s odpovídajícím růžovým šátkem v náprsní kapse ve stylu čtyřicátých let,“ líčil The Telegraph.

Oblečení? I ze čtyřicátých let

Svatba byla symbolická, nikoli právně závazná. Úřad starosty potvrdil, že není povoleno oddávat cizince, kteří nejsou obyvateli Carentanu, a že pár nepožádal o právně závazný slib. Tyto formality však mohou manželé kdykoli vyřídit doma na Floridě, pokud si to budou přát.

Lhonneur s oblibou říká, že Normandie je prakticky 51. státem USA vzhledem k úctě a vděčnosti k veteránům a obětem desetitisíců spojeneckých vojáků, kteří se z bitvy o Normandii nikdy nevrátili domů.

Třiasedmdesátiletá Jane Ollierová, oblečená rovněž do šatů ze čtyřicátých let minulého století, které patřily její matce Louise, a červeného baretu, patřila k divákům, kteří čekali, až zahlédnou novomanžele.

„Je to tak dojemné, když se člověk vdává v takovém věku,“ řekla. „Pokud jim to přinese štěstí v posledních letech života, je to fantastické.“

FOTO: Veteráni se sjíždějí do Francie před oslavami dne D

Evropa
Související témata:
Den D
stoletý

Související články

Výběr článků

Načítám