Hlavní obsah

Starostka Paříže si demonstrativně zaplavala v Seině, příliš vábně řeka nevypadá

Aktualizováno

Pařížská starostka Anne Hidalgová se ve středu demonstrativně vykoupala v Seině, aby ukázala, že voda v řece protékající francouzskou metropolí je před nadcházející letní olympiádou čistá. Spolu s ní plavali i další lidé, ovšem fotografie ukazují, že v řece nevábné barvy plave opravdu leccos. Seina obvykle vykazuje přítomnost vysoké hladiny bakterie E. coli, která se nachází v lidských výkalech.

Starostka Paříže Anne Hidalgová v SeiněVideo: Reuters

Článek

Olympijské hry se uskuteční ve dnech 26. července až 11. srpna a v Seině se mají konat některé soutěže, například triatlon, jehož součástí je i plavání. A kvalita vody budí u sportovců nelibost.

Socialistka Hidalgová tak splnila svůj slib z letošního ledna, když oděná do neoprenu společně s prezidentem organizačního výboru Tonym Estanguetem a pařížským prefektem Markem Guillaumem sestoupila do řeky. Z blízkého mostu je přitom sledovaly stovky lidí.

Paříž v přípravě na olympiádu investovala do čistoty Seiny 1,4 miliardy eur (35,5 mld. Kč). Peníze putovaly hlavně na modernizaci čističek a napojení budov, které dříve vypouštěly odpadní vody do řeky, na kanalizaci.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

V Seině před olympiádou plave leccos

Hidalgová se do Seiny odhodlala poté, co bakteriologické testy provedené koncem června a začátkem července prokázaly, že voda v řece splňuje požadované normy na přítomnost E. coli.

Už minulý týden předvedla podobnou demonstraci francouzská ministryně sportu Amélie Oudéaová-Castéraová.

S velkým zájmem čeká veřejnost také na to, zda se do Seiny odhodlá i prezident Emmanuel Macron. Hidalgová mu totiž už dříve navrhla, aby demonstrativní ponor do řeky učinili společně.

Macron v březnu novinářům na dotaz řekl: „Ano, půjdu tam.“ Termín ale nesdělil a stále není jasné, zda a kdy si šéf Elysejského paláce půjde do Seiny zaplavat.

Kvalita vody v Seině v Paříži je dlouhodobě problematická. Už v roce 1923 tehdejší prefekt koupání v řece z hygienických důvodů zakázal. Na respektování zákazu dosud dohlížela říční brigáda, jejíž hlídky nepřetržitě dění na řece sledovaly a bránily případným zájemcům ve vstupu do vody.

Pařížská starostka se demonstrativně vykoupe v Seině. Více než sto let to bylo zakázané

Koktejl

Výběr článků

Načítám