Hlavní obsah

Srbské jezero zmizelo a zbyla z něj jen louže

V Srbsku vinou mimo jiné dlouhotrvajících veder poprvé v historii vyschlo solné jezero Rusanda, které se nachází v provincii Vojvodina na severu země. Informuje o tom agentura Reuters, která zveřejnila letecké záběry jezera, na kterých je patrné, že z něj zbyla pouze louže.

V Srbsku vyschlo jezero, zbyla z něj v podstatě jen louže.Video: Reuters

Článek

Jezero Rusanda je mělkým a silně slaným mokřadem. „Jezero bylo samý močál a teď je močál pryč. Je to úplně nejnižší hladina jezera, bylo to ovlivněno také nynějším suchem,“ řekl agentuře Reuters 72letý Srb Sava Jovkič.

Na Balkáně tento týden panují vysoké teploty a ve většině zemí regionu, jako je Srbsko, Chorvatsko, Černá Hora nebo Severní Makedonie, se podle agentury očekávají teploty okolo 39 stupňů.

Ve středu kvůli počasí vyhlásil srbský institut veřejného zdraví nebezpečné podmínky pro život v deseti obcích. O den dříve byl v hlavním městě Bělehradě zaznamenán historicky nejteplejší 16. červenec, s teplotou 38,4 stupně. Teplota Jaderského moře se navíc v několika chorvatských pobřežních letoviscích pohybuje okolo rekordních 29,5 stupně.

„V současné době se nacházíme uprostřed extrémního počasí, vlny veder, která se vyznačuje délkou a intenzitou,“ prohlásil bělehradský meteorolog Vladimir Djurdjevič s tím, že změna klimatu by mohla způsobit, že takto super horká léta budou častější.

Teplota moře v Chorvatsku je abnormálně vysoká. A bude ještě stoupat

Evropa

Výběr článků

Načítám