Hlavní obsah

Srbská láska po zajících skáče: Ruský spojenec dodal Ukrajině munici za 20 miliard

Od začátku války na Ukrajině dodalo Srbsko zemi bránící se ruskému útoku munici za 800 milionů eur (20 miliard korun). Podle listu Financial Times jeden z nevěrnějších spojenců Ruska, za nějž je Srbsko považováno, neobchodoval s Kyjevem přímo, ale prostřednictvím třetích zemí. Mezi nimi nechyběla Česká republika.

Foto: Ukrainian Presidential Press Service, Reuters

Srbský prezident Aleksandar Vučić s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským ( Atény, srpen 2023)

Článek

Srbsko v uplynulých dvou letech nenápadně zvyšovalo prodej munice na Západ, čímž vlastně podle Financial Times posilovalo obranyschopnost Ukrajiny čelící ruské agresi. Bez ohledu na to, že Bělehrad se podobně jako Minsk nepřipojil k sankcím proti Rusku a snaží se zdůrazňovat svoji „neutralitu“, pokud jde o ruský vpád na Ukrajinu, srbský prezident Aleksandar Vučić prohlásil, že situaci vnímá jako „obchodní příležitost“.

„Je to součást našeho ekonomického oživení a je to pro nás důležité. Ano, vyvážíme naši munici,“ přiznal podle listu. „Nemůžeme vyvážet na Ukrajinu nebo do Ruska, ale tady jde o smlouvy s Američany, Španěly, Čechy a dalšími zeměmi. Co s tím (municí) udělají, to je jejich záležitost,“ řekl Vučić. „Ale to neznamená, že se v této válce stavíme na nějakou stranu,“ trval na srbské „neutralitě“.

Otázkou podle Financial Times ale je, jak srbské vývozy dělostřelecké a minometné munice vnímá Moskva, která by Srbsko nejspíš ráda ještě stále považovala za svého spojence. Něco už Vučić vysvětlit musel. Třeba když se v červenci 2022 v Řecku zřítilo ukrajinské vojenské transportní letadlo s 11 tunami zbraní, které letělo ze Srbska. Bělehrad tehdy tvrdil, že šlo o zbraně pro Bangladéš, věřil tomu ale jen málokdo.

Srbsko dodalo Ukrajině zbraně, tvrdí uniklé dokumenty

Evropa

O vysvětlení Moskva také požádala Bělehrad v dubnu 2023, když unikly tajné informace potvrzující, že Srbsko, konkrétně jeho největší zbrojovka Krušik z Valjeva, outsourcuje svou výrobu na Ukrajinu. Prezident to tehdy označil za „hnusnou lež“, ale tajné dokumenty z Pentagonu tvrdily opak. Podle nich bylo Srbsko mezi 38 evropskými zeměmi, které „se dohodly na dodávkách nebo již poslaly zbraně na Ukrajinu a hodlají tak učinit v budoucnu“.

Rusko a Srbsko ale stále pojí historické přátelství utvrzené odmítavým postojem Moskvy k nezávislosti Kosova, a tak to vše zatím srbský prezident podle Financial Times ustál. Z Moskvy ale již přišlo varování: mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v dubnu upozornila Vučiće, že „na sezení na dvou židlích není správná doba“.

Ukrajinu může zachránit Balkán. Zoufale potřebnou munici lze vyrobit tam

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám