Hlavní obsah

Ve Francii se srazily dvě stíhačky

Dvě stíhačky francouzské armády se ve středu srazily nad severovýchodní Francií, píše server listu Le Monde. Jeden z pilotů přežil, po dvou z druhého stroje se pátrá. Co ke srážce letounů Rafale vedlo, zatím není jasné.

Foto: Reuters

Francouzský stroj Rafale startuje z vojenské základny Saint Dizier. Ilustrační foto

Článek

K nehodě došlo v sektoru Colombey-les-Belles, což je obec hraničící s departementem Vogézy, vysvětlila podle serveru Le Monde prefektura Meurthe-et-Moselle v tiskové zprávě.

Francouzské letectvo sdělilo, že v jedné stíhačce byl jeden pilot, kterého se podařilo najít, a ve druhé dva.

„Jeden z pilotů byl nalezen, je v pořádku. Pátrání stále pokračuje,“ uvedl na síti X francouzský ministr obrany Sébastien Lecornu.

Podle Le Monde jsou silnice v okolí Colombey-les-Belles uzavřené, na místě je 54 hasičů a do pátrání se zapojilo také 90 četníků, kteří mají k dispozici několik dronů.

„Zrovna jsem jedla, když nade mnou proletělo letadlo, mířilo na sever. Vzápětí se ozvala strašná rána, něco jako výbuch,“ popsala srážku letounů Laëtitia z Autreville. „Viděla jsem jen jedno letadlo, jak spadlo do lesa. Zřítilo se poblíž silnice do Colombey-les-Belles. Objevil se tam obrovský černý mrak. Docela jsem se bála,“ doplnila.

„Byl to takový zvláštní kovový zvuk. Napadlo mě, že se srazila dvě letadla, ale vzápětí jsem tu myšlenku zahnal,“ uvedl Patrice Bonneaux, místostarosta Colombey-les-Belles.

Domovským letištěm obou strojů je na základně v Saint Dizier. Patří k tzv. transformační letce, která má za úkol výcvik pilotů a navigátorů francouzského letectva.

Podle serveru zatím není jasné, co ke srážce letounů vedlo. Vyšetřování, které nejspíš potrvá několik měsíců, povede francouzský Státní úřad pro vyšetřování leteckých nehoda.

Dassault Rafale

Dassault Rafale je francouzský dvoumotorový víceúčelový stíhací letoun s delta křídlem a kachními plochami.

Navrhla jej a vyrábí jej společnost Dassault Aviation.

Je vybavený širokým spektrem zbraní a je určen k vybojování vzdušné nadvlády, bitevním úkolům, leteckému průzkumu, pozemní podpoře, hloubkovým úderům, protilodním úderům a jadernému odstrašení.

Ve výzbroji má rafaly kromě Francie také Egypt, Katar, Řecko, Chorvatsko, Indonésie a Spojené arabské emiráty.

Rafale byl do služby uveden v roce 2001 a vyrábí se jak pro francouzské letectvo, tak pro francouzské námořnictvo jako palubní letoun.

Do boje byly rafaly nasazeny nad Afghánistánem, Libyí, Mali, Irákem a Sýrií.

Rotace ve vzduchu, pak pád a dým. V Brazílii se zřítilo letadlo s 62 lidmi

Amerika

Výběr článků

Načítám