Hlavní obsah

Společně proti válce. Ve Varšavě to z pódia rozjeli Rusové i Ukrajinci

Hudební festival Music 4 Life o víkendu v polské Varšavě nabídl v poslední době nevídanou souhru: na letní scéně největšího polského klubu Progresja vystoupili společně hudebníci a zpěváci z Ukrajiny a Ruska. Část prostředků získaných z prodeje vstupenek poputuje do nadace Gen.Ukrainian, která zajišťuje pomoc dětem s psychickými traumaty způsobenými válkou. O akci informuje ruský portál Meduza.

Foto: Profimedia.cz

Ruská zpěvačka Jelizaveta Gyrdymovová alias Monětočka na archivním snímku

Článek

Na festivalu vystoupili ruští interpreti a hudební skupiny Noize MC, Monětočka, ale i původně ruskojazyčná ukrajinská zpěvačka Luna, Dakooka či ukrajinský zpěvák Ivan Dorn nebo běloruský dýdžej Mad Kont.

„Patříme k těm, kteří je poslouchají pořád. Všichni vědí, jaké postoje Monětočka nebo Noize zastávají,“ shrnuli za přítomné diváky Bělorusové Olga a Paša, kteří žijí dlouhodobě v Polsku.

„Pokud se všichni dohodli, že je pro ně jedna scéna v pohodě, proč ne? Národnost ani doklady nehrají roli. Hlavní je jejich přístup,“ dodala Olga.

Ukrajinský letoun poprvé zasáhl cíl uvnitř Ruska

Válka na Ukrajině

První album v ukrajinštině

Zpěvačka Luna, mimochodem rodačka z Drážďan, dorazila z Kyjeva i přesto, že má doma čerstvě narozeného synka a její avizovaná účast na akci se setkala na Ukrajině i s kritikou. Zpěvačka loni poprvé vydala album v ukrajinštině (Illusion), ačkoliv si stěžovala, že je to pro ni náročné. A někteří kritici jí to vrátili: portál Obozrevatel o ní napsal, že „nemá pro ukrajinštinu cit“.

„Děkuji všem, kdo se účastní tohoto charitativního koncertu. Jako matka dětí žijících na Ukrajině vám velmi děkuji,“ halasila Luna ze scény.

To, jak válka rozděluje rodiny na Ukrajině i v Rusku a jak často jsou lidé v těchto zemích provázáni s oběma zeměmi, potvrdila reportérce Meduzy další z divaček. Žena se zelenými vlasy a v triku Sláva Ukrajině a žlutomodrými nehty se podle svých slov narodila na Ukrajině, poté žila třicet let v Rusku, následně se přestěhovala do Běloruska a před rokem zakotvila v Polsku. „Je to tu perfektní,“ zhodnotila akci ve varšavském klubu.

„Je tu dnes Bělorusko?“ hecovala dál z pódia Luna a z hlediště se ozvalo hlasité hučení. „Rusko?“ pokračovala a odpověď byla o dost skromnější.

Luna i Dorn rozjeli svou kariéru v Rusku, ale po zahájení ruské invaze na Ukrajinu se jednoznačně vymezili proti válce, zrušili koncerty a začali aktivně podporovat Ukrajince v boji s ruskou agresí. Dorn ve Varšavě oslovoval lidi z pódia hlavně v ukrajinštině.

„Taková akce je přesně to, co dnes lidé potřebují, si myslím,“ tvrdila další z divaček, Moskvanka Ksenija, která prý přicestovala, aby si poslechla naživo své oblíbené (a v Rusku nyní zakázané) interprety.

Sedmnáctihodinovou cestu do Varšavy absolvovala také Kyjevanka Daša. „Podporuju Noize MC a Monětočku. Dobří Rusové jsou pro mě ti, kteří jsou proti Putinovi a proti válce, a ti, co nemlčí, snaží se pomáhat uprchlíkům. K nim mám pozitivní vztah,“ vysvětlovala reportérce Meduzy Daša.

„Odjel jsem, dokud to nebyl mainstream“

Pochybovačně ji ovšem přerušila kamarádka Iryna - takové Rusy prý ve svém okolí nezná, ačkoliv má v Rusku celou rodinu. „Od začátku války nám nikdo nezavolal, ani neposlal zprávu,“ postěžovala si.

Na festival dorazili i manželé Alexej a Světlana. On je Rus, který ze země odjel, „dokud to ještě nebyl mainstream“ v roce 2013 po zásahu policistů proti demonstrantům na náměstí Bolotnaja ploščaď, po němž pak deset dní strávil ve vazbě, ona je Ukrajinka.

Před válkou žili v Kyjevě, odjeli 26. února 2022, tedy dva dny po zahájení ruské invaze. V květnu se vrátili domů, ale půl roku po zahájení intenzivních útoků na infrastrukturu znovu uprchli do Polska.

Své krajany si proto přišli poslechnout alespoň do varšavského klubu Progresja.

Ruského rapera nepustili do polského letadla. V pohodě, Ukrajinci našimi zvěrstvy trpí víc, reagoval

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám