Hlavní obsah

Spěte klidně, andílci. Zdrcení Britové vzpomínají na zavražděné dívky

Britské město Southport je po vraždě tří holčiček zmítáno pochmurnou atmosférou. Na každém kroku si lidé druhým týdnem připomínají tři malá děvčátka, devítiletou Alice, sedmiletou Elsie a šestiletou Bebe, které zavraždil 17letý Axel Muganwa Rudakubana. V blízkosti místa činu u tanečního studia na Hart Street se nacházejí stovky květin, plyšových medvídků, svíček, růžových mašliček, ale i řada policistů, kteří uzavřenou ulici hlídají dnem i nocí.

Tragédie v SouthportuVideo: Vojtěch Bauer, Jakub Haljuk, Novinky

Článek

(Od našeho zvláštního zpravodaje ze Southportu)

„Hlídáme to tu 24 hodin, sedm dní v týdnu,“ sdělil Novinkám strážník merseysideské policie hlídkující přímo u místa činu, které je ze všech stran uzavřeno.

„Vyšetřování stále probíhá. V současnosti nikdo neví, kdy zábrany odstraníme,“ dodal policista, podle něhož do ulice, kde k trojnásobné vraždě došlo, pouští pouze místní obyvatele, kteří bydlí v uzavřené oblasti.

Že se tu stalo něco nepředstavitelného, je poznat na každém kroku. I kilometry od místa činu lidé věší vzpomínkové předměty na restaurace, domy, stromy nebo i na dopravní značky. Čím blíže k místu, kde k tragédii došlo, tím je výskyt těchto předmětů častější.

Po vraždě dívek už tu život nikdy nebude jako dřív, říká šéf místní komunity v Southportu

Zahraniční

Uzavřená oblast

K vraždě došlo 29. července na Hart Street na letním prázdninovém tanečním kurzu s tématikou zpěvačky Taylor Swift. Místo činu je ze všech příjezdových cest uzavřeno. U každé zábrany či modré policejní pásky se nachází stovky květin, plyšových medvídků, svíček, balonků nebo růžových mašliček.

Foto: Novinky

Tragédie v Southportu

Lidé zde ale zanechávají také ručně psané vzkazy. „Spěte klidně, překrásné holčičky,“ vzkázal muž, který se podepsal jako Edgard. „Je to tak moc smutné, že jsme přišli o tři krásná děvčata,“ stojí na dalším vzkazu.

O vzpomínkové místo se navíc místní obyvatelé pravidelně starají, například plyšoví medvídci mají v pochmurném počasí na sobě plachtu, aby nezmokli a nedošlo k jejich poškození. Největší péči ale vyžadují květiny.

Foto: Novinky

Tragédie v Southportu

„Chodím sem pravidelně. Kytičkám vždy zastřihnu stonky a vyhodím ty, které jsou již hodně zvadlé,“ sdělila Novinkám asi 60letá Abigail. „Je to strašná tragédie. Slova to ani nedokážou popsat,“ dodala. S péčí o květiny jí přitom asistuje asi 30letá žena, která na hlavě nosí sluchátka a na očích brýle.

Příliv dalších květin však nekončí, ba naopak. Každou chvíli se na místě objeví další a další lidé, kteří na Alice, Elsie a Bebe vzpomínají.

Protesty po celé Británii

Vražda z konce července vyvolala po celé Británii řadu protestů často doprovázených nepokoji, výtržnostmi a násilím. Podle médií i oslovených lidí v Birminghamu či Southportu jejich sílu znásobil fakt, že policie původně nesdělila, kdo dívky zavraždil.

Fašisty tady nechceme. Tisíce lidí vyšly do britských ulic protestovat proti rasismu

Evropa

Kvůli tomu se na sociálních sítích velmi rychle začala šířit dezinformace, že vraždil imigrant a muslim, který v zemi žádal o azyl. Podle britské zpravodajské televize BBC s touto informací přišel jako první server Channel3Now, který se dle její investigativy snaží přinášet co nejvíce bleskových zpráv, aniž by je dostatečně ověřoval.

Foto: Novinky

Tragédie v Southportu

Dnes již plnoletý Axel Muganwa Rudakubana, který své 18. narozeniny oslavil zkraje srpna, se ale narodil ve velšském Cardiffu, a to do rodiny přistěhovalců z Rwandy, kteří ve Spojeném království žijí již dlouhou dobu.

Protesty napříč Británií

Protesty se konaly v desítkách měst v Británii, včetně Southportu. Několik místních podniků, jako je třeba restaurace The Wellington, oznámila, že každý, kdo se krajně pravicových protimigračních protestů a výtržností účastnil, není v podniku vítán.

Kromě Southportu krajně pravicové demonstrace zasáhly i Birmingham, Blackpool, Hull, Leads, Manchester, Bolton, Nottingham, Liverpool nebo Sunderland. Pravicoví radikálové vyšli do ulic i v Severním Irsku, konkrétně v Belfastu.

Krajně pravicové protesty se měly konat také ve středu, konkrétně u center pro uprchlíky a migranty v desítkách měst. Nakonec z nich ale nic nebylo. V ulicích se ale ukázaly tisíce protestujících proti rasismu.

Foto: Novinky

Protest proti rasismu v Birminghamu

Problémy ovšem nezpůsobují pouze krajně pravicoví radikálové, například v pondělí ve městě Birmingham pochodovalo několik stovek propalestinských demonstrantů, kteří nejprve napadli muže u restaurace The Clumsy Swan a následně se pokusili násilím dostat i dovnitř podniku. Lidé proto museli zabarikádovat okna i dveře, aby jim ve vniknutí zabránili.

Propalestinský pochod byl o život, popsala Novinkám manažerka restaurace v Birminghamu

Evropa

Výběr článků

Načítám