Hlavní obsah

Španělskou Costa Bravu sužuje invaze medúz

Letoviska španělské Costa Bravy bojují s invazí medúz, které se k resortům přesouvají kvůli rostoucí teplotě moře. Informuje o tom britský deník The Guardian, podle něhož oteplování usnadňuje rozmnožování tohoto žahavce.

Foto: Profimedia.cz

Měchýřovka portugalská na ilustrační fotu

Článek

Od letošního května do srpna vyhledalo na katalánském pobřeží lékařskou pomoc kvůli žahnutí medúzy téměř 7500 lidí, což je o 41 procent více než loni. Žahnutí jsou bolestivá a mohou mít nepříjemné následky zejména pro ty, kteří mají oslabenou imunitu, poznamenal britský deník.

V důsledku zvýšeného výskytu medúz byly v červenci uzavřeny dvě pláže v Tarragoně v jižním Katalánsku. V tomto městě totiž lidé spatřili měchýřovky portugalské, která patří do skupiny žahavců spadající mezi trubýše, jejichž žahnutí je obzvláště bolestivé.

Foto: Profimedia.cz

Medúza soudkovitá

Žahla vás medúza? Rozhodně na postižené místo nečůrejte

Cestování

„Medúzy se vyskytují stále častěji, zároveň zvyšují svůj výskyt sezónně i regionálně,“ uvedla Macarena Marambiová, vědecká pracovnice z Institutu mořských věd v Barceloně „Teplejší moře napomáhá rozmnožování, a proto pozorujeme zvýšený výskyt medúz soudkovitých,“ dodala.

Dále uvedla, že všechny výzkumy ukazují, že zvýšené počty medúz se vždy po několika letech opakují. „Na pobřeží Costa Brava však pozorujeme, že se cykly zkracují. U některých druhů z osmi nebo deseti let na pouhé dva roky,“ vysvětlila.

Ačkoliv Marambiová označuje za klíčový aspekt klimatickou krizi, svou roli hraje také nadměrný rybolov, který snižuje počet přirozených predátorů medúz. Dalšími faktory jsou také výstavba vlnolamů, přístavů nebo umělých pláží. Lidská činnost totiž podle britského deníku snižuje kvalitu vody a medúzám, jako jedněm z mála druhů, se v barcelonských přístavech daří.

Marambiová ovšem také uvedla, že z nynějšího počtu medúz nelze vyvozovat dlouhodobý trend. Může se tak jednat pouze o dočasnou záležitost, která se v následujících letech může změnit.

Medúzy ukazují, že k učení není potřeba mozek

Věda a školy

Výběr článků

Načítám