Hlavní obsah

Španělsko a Ukrajina podepsaly bezpečnostní dohodu, obsahuje miliardovou pomoc

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a španělský premiér Pedro Sánchez v pondělí v Madridu podepsali smlouvu o bezpečnostní spolupráci. Madrid se v ní zavazuje Kyjevu poskytnout vojenskou pomoc v hodnotě miliardy eur (24,7 miliardy korun) do konce letošního roku. Sánchez na tiskové konferenci se Zelenským potvrdil, že Ukrajina od Španělska dostane protivzdušné střely Patriot, munici a tanky Leopard 2A4, kterých by podle deníku El País mělo být 19.

Foto: Paul White, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a španělský premiér Pedro Sánchez

Článek

Španělsko-ukrajinská bezpečnostní smlouva je podle El País podobná těm, které už Kyjev uzavřel s Dánskem, Kanadou, Německem či Itálií. Počítá rovněž s rozšířením výcvikového programu pro ukrajinské obránce, s péčí o zraněné ve vojenské nemocnici v Zaragoze i s výměnou zpravodajských informací a spoluprací v oblasti kybernetické bezpečnosti.

„Smlouva je příkladem našeho odhodlání poskytnout Ukrajině všechny nástroje, které jí zajistí stabilitu. Jsme již desátou zemí, která podobný pakt uzavřela,“ uvedl Sánchez. Podle něj je jasnou prioritou pomoci co nejrychleji Ukrajině, aby se mohla bránit proti ruské invazi.

Zelenskyj poděkoval španělské vládě za to, že „nezavírá oči“ před ruskou agresí, za další vojenskou pomoc, která podle ukrajinského prezidenta spočívá v protivzdušných střelách a obrněných vozech, i za podporu Madridu ukrajinské snaze stát se členem NATO a EU. Podle Zelenského se Madrid zavázal poskytnout Ukrajině podporu ve výši přes pět miliard eur (123,5 miliardy korun) do roku 2027. Z textu smlouvy vyplývá, že se tak stane skrze unijní mechanismy.

Sánchez rovněž dodal, že Španělsko si nemůže dovolit Ukrajině poskytnout kompletní systém protivzdušné obrany Patriot, na což tlačili západní partneři Madridu i samotná Ukrajina, a proto dodá jen rakety pro něj. Ukrajinský prezident podle agentury podotkl, že Rusko použilo k útokům na Ukrajinu za květem kolem 3200 leteckých bomb a že jeho země nyní nemá dostatečné obranné kapacity, aby útokům mohla zabránit.

Další bezpečnostní dohodu má Zelenskyj podepsat v úterý v Belgii. V pondělí to oznámila belgická vláda.

Ukrajinští představitelé po dalších dodávkách protivzdušné obrany volali naposledy tento víkend, kdy v Charkově po ruském útoku na hypermarket se stavebními potřebami zahynulo podle ukrajinských médií nejméně 16 lidí.

Ukrajinci zasáhli Rusům radar včasné výstrahy, 1800 kilometrů od hranic

Evropa

Zelenského na letišti v Madridu osobně uvítal král Felipe VI., který podobný krok vůči navštěvující hlavě jiného státu udělal naposledy v červnu 2022. Ukrajinský prezident v příspěvku na síti X hovořil o „zvláštní poctě“. Oba státníci si na letišti poslechli státní hymny a společně se odebrali do sídla španělské vlády, kde na Zelenského čekal premiér Sánchez.

Ukrajinský prezident měl původně do Španělska odcestovat už předminulý týden, setkání s Felipem VI. a Sánchezem byl ale nucen odložit kvůli nové ruské ofenzivě v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny.

Zelenskyj potvrdil, že v úterý odcestuje do Portugalska. Podle portugalských úřadů tam s ním budou jednat premiér Luís Montenegro a prezident Marcelo Rebelo de Sousa. Portugalsko Ukrajině rovněž slíbilo vojenské dodávky.

Lídři části zemí EU přijedou do Prahy jednat o muniční pomoci

Domácí

Výběr článků

Načítám