Hlavní obsah

Španělská vládní strana chce zablokovat zbraně pro Česko. Tvrdí, že je získá Izrael

Levicová aliance Sumar, která je součástí španělské vládní koalice, chce zablokovat v přístavu nákladní loď Borkum, jež převáží zbraně z Indie. Uskupení tvrdí, že zbraně na palubě lodi nakonec dostane Izrael. Podle španělského ministerstva dopravy to ale není pravda a vojenský náklad míří do České republiky, informoval ve čtvrtek web listu El País.

Foto: Profimedia.cz

Nákladní loď Borkum se zbraněmi na palubě se blíží ke španělském přístavu Cartagena

Článek

Sumar vyzvala státní zastupitelství, aby nechalo loď zablokovat v přístavu Cartagena, kam má za několik hodin dorazit. Podle uskupení má Borkum na palubě zbraně určené Izraeli a je velmi pravděpodobné, že budou použity v bojích v Pásmu Gazy, uvedl web El País.

Sumar označuje válku v Pásmu Gazy, kde Izrael spustil operaci po teroristickém útoku hnutí Hamás z loňského října, za genocidu Palestinců. Aliance tvrdí, že loď přepravuje rakety, pohonné systémy pro rakety a výbušniny.

K zablokování lodi vyzvala úřady i další španělská levicová parlamentní strana Podemos, podle španělského ministerstva dopravy ale zbraně z Borkumu v „žádném případě nesměřují do Izraele, ale do České republiky“, což má dokazovat dokument španělského ministerstva zahraničí zveřejněný na sociální síti X.

Navzdory válce. Izraelská ekonomika v prvním čtvrtletí prudce vzrostla

Ekonomika

Podle dokumentu zbraně prodává indická firma, náklad nakupuje bulharská firma a jako konečný uživatel je označeno české ministerstvo obrany. Jde o 80 000 granátů ráže 120 milimetrů a 50 000 granátů ráže 125 milimetrů.

Stranu Podemos to ale nepřesvědčilo. „Je známo, že Česká republika patří mezi největší prodejce zbraní Izraeli. Je jasné, že se jedná jen o zástěrku a zbraně skončí v Izraeli,“ uvedla strana.

Podle deníku El País je část nákladu lodi určena muničnímu závodu v Granadě, který patří slovenské zbrojařské firmě MSM. Tato firma je součástí holdingu Czechoslovak Group českého podnikatele Michala Strnada.

Stádo kosatek potopilo jachtu v Gibraltarském průlivu

Zahraniční

Výběr článků

Načítám