Hlavní obsah

Soud v Británii poslal muže do vězení za nápomoc k mrzačení ženských pohlavních orgánů

Britský soud ve čtvrtek poslal na čtyři a půl roku do vězení muže, který se dopustil nápomoci k mrzačení ženských pohlavních orgánů. Sedmačtyřicetiletý muž se snažil jisté dívce zprostředkovat cestu do Iráku, kde se zdravotně nebezpečnému zákroku, kterému se eufemisticky říká „ženská obřízka“, měla podrobit. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž je to poprvé, kdy byl někdo v Británii za nápomoc k tomuto trestnému činu odsouzen.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mrzačení ženských pohlavních orgánů, které může vést k řadě zdravotních problémů a v některých případech i smrti, je v Anglii a Walesu trestným činem od roku 2003. Definováno je jako forma násilí, při níž dochází k poranění nebo úpravám ženských pohlavních orgánů bez lékařského důvodu.

Nyní odsouzený Emad Kaky dívce, jejíž věk ani totožnost Reuters neupřesnil, v roce 2019 zajistil cestu do Iráku, kde se měla podrobit zákroku i nucenému manželství. Dívku ale včak vrátil do Británie a policii kontaktoval jiný člověk, který se o celém plánu dozvěděl.

„Zákon jasně říká, že pro tuto nepřijatelnou praktiku není ve společnosti místo,“ uvedla státní zástupkyně Janine McKinneyová. „Když existují důkazy o tom, že lidé zosnovali spáchání těchto trestných činů, čelí trestnímu stíhání bez ohledu na to, zda se jim je podaří uskutečnit, či nikoli,“ dodala.

Kaky podle důkazů předložených obžalobou rezervoval a zaplatil za cestu dívky do Iráku a ve zprávách na mobilním telefonu o svých plánech psal jako o „normálních“.

Chirurg v britské nemocnici otevřel hrudník pacienta kapesním nožem

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám