Hlavní obsah

Součástí čtvrteční výměny vězňů měl být původně i Navalnyj

Spojené státy chtěly do velké výměny vězňů, která se ve čtvrtek uskutečnila v Ankaře, zahrnout původně i vězněného ruského opozičníka Alexeje Navalného. Prohlásil to podle webu The New York Post poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan. Pro Navalného však Washington dohodu nestihl uzavřít včas: opozičník v únoru náhle zemřel za nevyjasněných okolností v trestanecké kolonii na Sibiři.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Alexej Navalnyj u soudu v Moskvě (únor 2021)

Článek

„Pracovali jsme s našimi partnery na dohodě, která by zahrnovala i Alexeje Navalného,“ uvedl podle webu The New York Post Sullivan. „Zrovna v den jeho smrti jsem hovořil s rodiči v Rusku vězněného dopisovatele listu The Wall Street Journal Evana Gershkoviche. Řekl jsem jim, že (americký) prezident Joe Biden je připraven dotáhnout dohodu o výměně vězňů přes tragickou zprávu o Navalném,“ zavzpomínal.

Navalnyj byl roky tváří ruské opozice a hlasitě kritizoval režim prezidenta Vladimira Putina, především za korupci. V roce 2020 přežil otravu paralytickou látkou novičok. Obvinil z ní Kreml, který ale nařčení odmítl.

Po léčbě v Berlíně se v roce 2021 Navalnyj vrátil do Ruska, kde ho zatkli a v několika procesech odsoudili k dlouholetému vězení. Opozičník vinu odmítal a své uvěznění přičítal snaze režimu umlčet veškeré odpůrce a kritiky.

Ruská opozice i řada západních zemí úmrtí Navalného přičítá Putinově režimu, což Kreml odmítá. Mezi 16 lidmi, které v rámci čtvrteční výměny propustilo Rusko, jsou i tři Navalného spolupracovníci Vadim Ostanin, Xenija Fadějevová a Lilija Čanyševová.

Rozjela se největší výměna vězňů mezi Západem a Ruskem od dob studené války

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám