Hlavní obsah

Smrt českého dítěte po výbuchu granátu: Chorvatsko ruší plánované vojenské cvičení

Chorvatské ministerstvo obrany oznámilo, že kvůli tragédii, při níž minulý týden zemřel devítiletý chlapec z Česka, ruší plánované vojenské cvičení, které se tento týden mělo konat na polygonu Josip Markić u Kninu, kde dítě podle dosavadních poznatků získalo granát, který ho později zabil. Chorvatská armáda se zároveň podle portálu Dnevnik.hr rozhodla prověřit bezpečnostní opatření a zkontrolovat stav území, které je cílovou oblastí pro ostré střelby.

Foto: Ministarstvo Obrane Republike Hrvatske (MORH)

Tabule v angličtině a chorvatštině upozorňují u vjezdu do cvičiště u chorvatského Kninu na „nebezpečnou oblast“, do níž je „vstup na vlastní odpovědnost“

Článek

„Přestože je po každém vojenském cvičení, jehož součástí je ostrá střelba, věnována zvláštní pozornost dohledávání nevybuchlé munice a pyrotechnické sanaci terénu, bylo výjimečně rozhodnuto o urychleném provedení dodatečné kontroly a zjištění aktuální úrovně kontaminace minami. Zvláštní pozornost bude věnována 3. bloku. cvičiště Josip Markić, který je cílovou oblastí pro střelbu,“ uvedlo ministerstvo. „Vojenské cvičení, které se na polygonu mělo konat až do čtvrtka, se proto odkládá,“ upřesnilo.

Podle portálu Dnevnik.hr pyrotechnici provedou na 3. bloku dodatečné odběry vzorků terénu. Kormě toho vojáci instalují další výstražné tabule v chorvatštině a angličtině, které budou varovat, že vstup do oblasti cvičiště je na vlastní nebezpečí a že je tam možné narazit na nevybuchlou munici. Aktuálně je takových tabulí u vstupu do 3. bloku šest, tvrdí Dnevnik.hr.

Polygon Josip Markić, známý též jako Rudá země, kde tragédie české rodiny začala, patří v Chorvatsku k „oblastem mimořádného zájmu“ a průjezd touto oblastí je zakázán. Přesto tam česká rodina i s přáteli vjela autem.

Chlapec, jenž po výbuchu zemřel, na cvičišti našel 40milimetrovou protipancéřovou střelu, kterou později „neopatrným zacházením aktivoval“.

Češi v Chorvatsku před tragédií vědomě vjeli do vojenského prostoru, kde sbírali nábojnice

Evropa

Chorvatská policie v souvislosti s výbuchem vyšetřovala šestačtyřicetiletého muže, podle portálu otce dítěte, který na cvičišti měl zastavit a později dovolit chlapci, aby si výbušné zařízení vzal s sebou do auta. Rodina měla posléze vozidlo neplánovaně zastavit kvůli poruše na okresní silnici v oblasti vesnice Bilišane, kde střela explodovala. Přitom byly zraněny dvě ženy ve věku 49 a 34 let a další muž ve věku 39 let.

V pátek byl 46letý muž propuštěn z policejní cely na svobodu s tím, že případem se dále bude zabývat Česká republika.

Chorvatská média v souvislosti s tragédií opakovaně připomínají, že Češi vjeli do vojenského prostoru cíleně. Fotili se tam u tanku, který byl údajně používán jako cíl pro střelby chorvatské armády, a sbírali nábojnice. Podobné výlety jsou podle listu Slobodna Dalmacija mezi Čechy nejspíš velmi populární. Jen v pátek do polygonu Josip Markić vjela desítka českých motorkářů.

Do vojenského prostoru v Chorvatsku i po tragédii s granátem jezdí další Češi

Evropa

Výběr článků

Načítám