Hlavní obsah

Čtrnáctiletého chlapce z Česka ve Švýcarsku těžce zranila elektřina. Lezl na vagon

Aktualizováno

Ve Švýcarsku se těžce zranil čtrnáctiletý chlapec z Česka po zásahu elektrickým proudem poté, co vylezl na střechu vagonu rozjíždějícího se vlaku, napsal web deníku Blick. Incident se stal ve středu v kantonu Graubünden.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle prvních informací policie chlapec nastoupil do vlaku po sedmé hodině ráno ve stanici La Punt-Chamues-ch. Krátce poté byl zasažen z trolejového vedení elektrickým proudem o síle 11 tisíc voltů a spadl z jedoucího vlaku, píše deník Blick.

Strojvedoucí nákladního vlaku, který po osmé hodině ráno projížděl kolem místa nehody, si všiml těžce zraněného člověka u kolejí a okamžitě začal nouzově brzdit. Poté volal záchranku. Na místo dorazil tým záchranářů z Horního Engadinu, který chlapce přepravil do nemocnice v Curychu.

Brazilského rockera zabil na pódiu proud

Svět

První informace hovořily o tom, že chlapec těžkým zraněním podlehl, později byla zpráva upřesněna s tím, že je ve velmi těžkém stavu v nemocnici. Specialisté švýcarské železnice a policie kantonu Graubünden vyšetřují okolnosti tohoto železničního neštěstí.

Děti a teenageři netuší, že když lezou na střech vlaků, nad nimiž vedou dráty vysokého napětí, může je zasáhnout elektrický výboj, aniž by se drátů dotkli. Elektřina, která je zasáhne, jim způsobí nejen rozsáhlé popáleniny na krku, hlavě a hrudníku, ale mohou být poškozeny i vnitřní orgány.

„Při kontaktu s kostí dochází k uvolňování velkého množství tepla, které poškozuje okolní tkáně. Kromě toho je organismus zasažen výbojem, který může poškodit srdeční sval, bránici a pacient přestane dýchat. Poškození není omezeno jen na lidskou kůži,“ uvedl Robert Zajíček, přednosta kliniky popáleninové medicíny ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady.

Aniž by se dotkly drátů. Dětí zasažených elektrickým proudem přibývá

Domácí

Výběr článků

Načítám