Hlavní obsah

Slovutná univerzita v Heidelbergu skandálně povolila přednášku obdivovatelům Hamásu

Skandál nebývalých rozměrů otřásá Ruprecht Karls Univesität v Heidelbergu, nejstarší univerzitou v Německu a jednou z nejstarších v Evropě. Obdivovatelé teroristické organizace Hamás tam měli mít přednášku, kterou tamější rektorka odsouhlasila, ačkoliv měla informace o přednášejících a jejich obhajobě teroru a nenávisti vůči Izraeli. Po vlně nesouhlasu se sice přednáška zrušila, ale má se konat později, a navíc v mnohem větším formátu.

Foto: Profimedia.cz

Historická budova univerzity v Heidelbergu

Článek

Přednášku o „palestinském aktivismu“ na univerzitě měli mít dva radikální odpůrci Izraele Hebh Jamalová a Mahmud O., a to na pozvání Wikke Jansena z Centra pro transkulturní studia.

Oba přednášející jsou známí jako obdivovatelé Hamásu, kteří bagatelizovali útoky na židovský stát z loňského 7. října, nebo přímo schvalovali masakr, při němž zahynulo zhruba 1200 Izraelců. Například Hebh Jamalová několik hodin po útoku napsala na sociální síť X: „Vaše miliardy dolarů, váš fašismus a vaše high-tech zbraně dnes selhaly.“ Brutální teroristický útok popsala jako „dekolonizaci“, která byla „děsivá, ale naprosto nezbytná“.

Palestinští teroristé celé hodiny vraždili, mučili, mrzačili a drancovali v izraelských vesnicích, mimo jiné zabili více než 300 návštěvníků hudebního festivalu. O hororových zprávách Jamal napsala, že jsou to „naprosto bizarní tvrzení“. Barbarské vrahy nazvala „účastníky odboje“.

V Německu explodovala antisemitská nenávist

Evropa

V podobném duchu se projevoval i Mahmud O. Na propalestinských demonstracích vyřvával do megafonu: „Hamás je zakázán a nikdo neví proč. Nikdo nemůže pochopit proč.“

Navzdory zoufalým varováním židovských studentů rektorka univerzity Frauke Melchiorová akci povolila. To rozzuřilo CDU, jejíž šéf pro Bádensko-Württembersko Manuel Hagel napsal rektorce ostrý dopis. Varuje v něm před dalšími antisemitskými excesy, píše deník Bild.

„Zastánci teroru, kteří odmítají právo Izraele na existenci a volají po zničení celého státu a vyhnání nebo vraždění lidí na základě jejich etnické nebo náboženské příslušnosti, nesmí nikdy dostat prostor a příležitost šířit nenávist a agitaci,“ píše Hagel. Kritizuje vedení univerzity, že konání takové akce připustila a dala k ní souhlas.

Berlínská univerzita: zkopání židovského studenta je jen špička ledovce

Evropa

Vedení univerzity se ke skandálu odmítá vyjádřit. Úterní přednášku sice zrušilo, ale současně oznámilo, že se akce „uskuteční později ve větším měřítku a jako veřejná akce na univerzitě v Heidelbergu“. O tom, kdo usedne na stupně vítězů, se bude jednat.

Jamalová zrušení přednášky ostře kritizovala na sociální síti X. „Fašistická média a sionisté proti mně vedou pomlouvačnou kampaň, protože jsem byla pozvána, abych promluvila na univerzitě v Heidelbergu. Kritici mě chtějí deaktivovat. Zde je moje odpověď. Nenechám se šikanovat ani umlčovat,“ napsala.

Antisemitismus je negativní postoj, až nenávist vůči Židům či židovské víře (judaismu). Původ slova sahá do 19. století, poprvé jej nejspíše použil v roce 1860 židovský učenec Moritz Steinschneider ve slovním spojení antisemitské předsudky v souvislosti s myšlenkami francouzského filozofa Ernesta Renana o nadřazenosti árijské rasy nad semitskou.

Později se termín objevoval v německé nacionalistické literatuře a byl namířen výhradně proti lidem židovského původu či vyznání, ačkoliv zdánlivě odkazuje na Semity obecně. Termín Semité (odvozen od biblického Šéma) je označení pro národy hovořící semitským jazykem, tedy například hebrejsky či arabsky. Vzhledem k historickému vývoji pojmu antisemitismus, který se od počátku vztahoval výlučně k Židům, tak mohou být paradoxně za antisemity označeni i Arabové, byť jsou sami Semité.

Nekupujte od Židů. Moderátorka německé veřejnoprávní televize vyzývá k bojkotu izraelského zboží

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám